L’Ajuntament aprovava en el passat Plenari l’inici de la tramitació del conveni administratiu amb la Generalitat per a la cessió de drets de tanteig i retracte. A efectes pràctics suposarà la posició preferent a l’hora d’adquirir transmissions d’habitatges de protecció o d’habitatges privats singulars, és a dir, les relacionades amb impagament d’hipoteques, dació en pagament i habitatges transmesos de bancs a inversors en grans operacions immobiliàries. Com ha explicat l’edil d’Urbanisme, Jose Orozco.

“Els problemes estructurals d’accés a l’habitatge i la necessitat d’assegurar la seua funció social s’han vist summament agreujats amb la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, l’impacte econòmic i social està aguditzant tant qualitativament com quantitativament les situacions de vulnerabilitat, així com els riscos de cronificació i augment de la pobresa en el futur, amb especial afectació a joves i famílies monoparentals”, ha declarat el regidor.

En paraules del responsable municipal d’Urbanisme, “el Conveni de col·laboració que es proposa persegueix l’ampliació del parc públic d’habitatges a la disposició de la ciutadania, amb una major proximitat en els serveis que es presten en matèria d’habitatge.” I afegia “hui dia i des del juny passat, quan es va publicar el decret llei 6/2020, s’han comunicat 46 transmissions d’habitatge del nostre municipi a la Conselleria.”

“La Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica tracta d’estendre les possibilitats del decret de dret de tanteig i retracte per a l’adquisició d’habitatge social amb la implicació dels ajuntaments perquè puguem ampliar el nostre parc municipal d’habitatge”. Ha indicat Orozco, qui ha informat que amb la implicació dels municipis s’aconsegueix, a més, un doble objectiu addicional. Primer, permetre que els Ajuntaments opten per l’adquisició de xicotets lots d’habitatges, que escapen de les prioritats de la Generalitat, centrada en grans transmissions. I segon, que els Ajuntaments actuen com a agents rastrejadors, de manera que, per la seua major vinculació amb el territori, puguen informar la mateixa Generalitat sobre l’existència de determinades oportunitats d’adquisició, en el cas que no puguen assumir compres amb fons propis”.

Així mateix, “l’adquisició d’habitatges per part de l’Ajuntament d’Altea possibilita que es gestionen tant les qüestions relatives a l’habitabilitat com les llicències associades a esta, així com l’adjudicació de manera més directa i pròxima d’habitatges a persones que visquen en el municipi”; ha subscrit Jose Orozco, qui ha apuntat que la signatura d’este conveni és el primer pas per a poder optar a les subvencions que oferisca la Conselleria perquè l’Ajuntament d’Altea puga comprar habitatge social”.

“De moment, els ajuntaments que ens adherim com a agents executors d’este  dret de tanteig i retracte haurem d’assumir les possibles operacions de compra a través dels nostres propis recursos. No obstant això, des de la Conselleria estan treballant en la inclusió d’una partida específica en els pressupostos autonòmics de 2021 amb la qual es puguen canalitzar fons per a cofinançar la realització d’estes adquisicions” concloïa l’edil.