L’últim plenari, corresponent al mes de maig, va tindre un caràcter marcadament econòmic.
El govern PP-Cipal es va acollir a la modificació de les condicions del Pla de Pagament a Proveïdors del govern central. Com recordareu, l’Ajuntament ha pagat mitjançant este mecanisme 14.745.000. A Això li havíem de sumar els 5.427.000 euros d’interessos.
En aquell moment, des de Compromís ja vam insistir en què les condicions del préstec eren abusives, més encara si teníem en compte que els bancs que ens deixarien els diners a vora un 6% d’interessos han rebut en cinc anys 100.000.000.000 de diners públics.
La perversió d’este mecanisme resulta evident: el BCE deixa els diners a l’1% i els bancs el deixen al 5,939% a l’administració local -que transforma deute a curt termini per deute a llarg termini- mentre reben injeccions de diners públics.
La proposta de modificació d’estes condicions –que ens permetrà un estalvi de 461.000 euros- posa en evidència, com va argumentar Compromís, que haurien pogut ser més favorables per a l’administració des de l’inici.
L’altre punt que es modifica és que s’augmenta la carència un any més. Per tant, PP i Cipal no hauran de fer front als 900.000 euros previstos enguany per a la primera amortització. Sí que ho hauran de fer, però, els pròxims responsables de la gestió municipal. Això demostra, de totes totes, el caràcter electoralista de la mesura, que arriba a temps per llavar la cara als ajuntaments mal gestionats abans de les eleccions locals i autonòmiques de maig de 2015.
D’altra banda, també es va votar la modificació pressupostària que permetrà, per fi, l’acondicionament d’un refugi per a animals Una molt bona notícia per al nostre poble després del fracàs del conveni firmat per PP-Cipal i l’Ajuntament de Calp l’any passat.
No obstant aixo, els regidors de Compromís vam criticar que es portara juntament amb la modificació pressupostària que permetria destinar el romanent positiu de tresoreria –fruit de les pujades d’impostos que contempla el pla d’ajust- únicament a cancel•lar deute financer.
Per a Compromís és essencial que part de l’esforç econòmic de la ciutadania es trasllade a polítiques efectives de reactivació de l’ocupació, i no només a pagar als bancs que, com dèiem abans, tenen sobrades avantatges.
Per últim, es va debatre sobre la moció presentada per Compromís per instar al govern central a regular els mecanismes per tal que, com a conseqüència de l’abdicació de Joan Carles I, la ciutadania puga decir en referèndum el seu cap d’estat. Per a Compromís este seria un exercici de democràcia que reforçaria el model d’estat que trie la ciutadania quasi 40 anys després de l’aprovació de la Constitució espanyola.