Divendres passat PP i Cipal aprovaven en plenari el Catàleg de Béns i Espais Protegits. Compromís, per la seua, part es va abstenir per diversos motius que res tenen a vore amb l’excel·lent treball que s’ha realitzat per part dels tècnics redactors.

De fet, els regidors de Compromís van felicitar els tècnics per un treball que consideren “rigorós i ambiciós, que va més enllà de les obvietats, per abordar la conservació del patrimoni no com una qüestió de nostàlgia o sentimentalisme sinó com una aposta de futur per a un poble que viu, en gran part, de la seua imatge turística. Hem de prendre exemple de les ciutats que han sabut conjugar conservació, dinamisme i funcionalitat i que han fet d’això el motor de la seua economia”.

Des de Compromís entenen que la protecció de béns particulars pot causar recels si no s’explica bé que es tracta, en tot cas, d’un valor afegit. Eixe és un dels motius pels quals els seus regidors van demanar que s’augmentara a 60 dies el període d’exposició pública –que el govern havia marcat en 30.

No obstant això, Compromís va mantindre la seua abstenció per diferents motius que, si bé res tenen a vore amb el treball tècnic, sí que responen a la gestió que PP i Cipal han fet d’esta qüestió.

En primer lloc, és molt qüestionable el fet que, una setmana abans del plenari, PP i Cipal introduïren canvis d’última hora –com el fet de deixar en suspens la protecció de les sèquies per a revisar-la i tornar-la a introduir a posteriori-, després d’haver-lo estat “revisant” durant set mesos abans de facilitar-lo a l’oposició.

Des de Compromís es mostren oberts a estudiar conjuntament quin és el grau de protecció més adequat per tornar a introduir estos elements en el Catàleg, com ha anunciat la regidora d’urbanisme. No obstant això, consideren que s’hauria d’haver aprovat el text tal qual l’han redactat els tècnics i proposar les modificacions durant el període d’al·legacions, com hauran de fer la resta de ciutadans.

D’altra banda, no s’entén per què PP i Cipal s’han negat a establir mesures paral·leles que ajuden als propietaris afectats: exempcions o bonificacions de l’IBI, compensacions en l’edificabilitat, subvencions a la rehabilitació o assessorament tècnic i arqueològic gratuït, com fan la majoria de pobles amb béns protegits.

Per últim, des de Compromís demanen a PP i Cipal “que siguen conseqüents amb les exigències del Catàleg que han aprovat i que, a banda d’exigir al propietaris particulars el seu compliment, comencen per responsabilitzar-se i posar en valor els elements i espais que són responsabilitat pública com l’Abric Rupestre de l’Ermita, els búnquers de la Guerra Civil o el riu Algar.