Al plenari extraordinari del 3 de gener  el govern municipal PP-Cipal va aprovar, amb la nostra abstenció, encarregar a l’Empresa Pública la neteja dels edificis municipals i vies públiques.

Cipal i PP ja havien intentat portar este punt per sorpresa a l’últim plenari de l’any però els regidors del BLOC-Compromís vam manifestar el nostre rebuig a tractar un tema d’esta trascendència sense haver vist ni un sol informe. Com que era massa evident que tractar el tema en eixes condicions era una manera de coartar el dret a la informació de l’oposició, el govern no va tindre més remei que fer marxa enrere.

La mesura està únicament motivada pel deute de 5 milions d’euros que l’Ajuntament d’Altea té amb l’empresa FCC, concessionària d’estos dos serveis i també de la recollida del fem.

Eixe deute ha provocat que l’administració local no tinguera cap legitimitat per se exigent en el servei que l’empresa prestava. Així s’ha arribat a una situació viciada i insostenible, no poder pagar i tampoc no poder exigir, un deute insuportable i uns carrers cada vegada més bruts.

Tots reconeixem que la situació econòmica de l’Ajuntament requereix prendre decisions que promoguen l’estalvi. Amb el traspàs de les competències de la neteja a l’EPDM, ens estalviarem, d’entrada, l’IVA i el benefici industrial que ha d’obtindre qualsevol empresa privada per fer un treball.

Però el BLOC-Compromís entén que un canvi en la gestió d’un servei tan bàsic com la neteja no pot estar basat solament en l’estalvi econòmic. Ara és el moment de corregir defectes perquè esta mesura supose una millora considerable de les condicions de la neteja dels nostres carrers, el nostre principal reclam turístic.

I aci trobem, al nostre entendre, un altre defecte de la proposta: l’1 de febrer ha d’estar en marxa el traspàs però el pla de serveis que justificaria, explicaria i donaria sentit a la proposta i que hauria de definir el servei que es prestarà i els recursos humans i mecànics necessaris per prestar-lo no està fet.

Eixe Pla és el que marcaria clarament la capacitat d’estalvi econòmic i amb axió les possibilitats de devolució del deute.

Però el govern PP-Cipal ho ha fet al revés: primer li encarreguen la faena a l’Empresa Publica i desprès ja faran el pla de treball. Això per a nosaltres significa improvisació i falta de planificació.

A banda d’això, hi ha un factor essencial perquè la transició no siga traumàtica, i és el factor humà. Els regidors del BLOC-Compromís exigim a PP i Cipal un esforç per arribar a un acord amb les treballadores i treballadors que estan actualment fent esta faena. Això serà bàsic perquè el servei no es ressentisca.

No volem pensar malament però, per si de cas, estarem molt atents a la metodologia i als resultats del procés de selecció de personal. Esperem no trobar-nos davant d’una agència de col•locació de persones afins. Seria molt gros i molt lleig que ni tan sols ho intentaren, més encara després d’haver tirat a 16 treballadors d’este Ajuntament sense cap informe objectiu.

En resum, sí que podem estalviar diners amb esta mesura però no tot val en este procés: no val actuar a salt de mata, no val no esforçar-se en millorar i optimitzar un servei tan bàsic i important com la neteja dels nostres carrers i no val tampoc deixar sense treball unes persones que fa anys que estan fent eixa faena per contractar a altres sense cap raó objectiva.