La Jornada ha tingut lloc a Palau Altea i ha sigut inaugurada per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i el president de Rover Grupo, Alfredo Rodríguez Verdugo.

Hui al matí ha tingut lloc, a Palau Altea, la primera edició de la Jornada d’Innovació per a la Sostenibilitat de la Costa davant el Canvi Climàtic organitzada per Rover Grupo. Una jornada l’objectiu de la qual se centra a reunir el suport més gran en pro de la conscienciació cap a la protecció de les nostres costes i ha comptat amb la participació de professionals pioners en infraestructures marítimes i en tècnica i innovació.

En paraules de l’organització de l’esdeveniment, “esta jornada se celebra a Palau Altea on conflueix el mar Mediterrani amb la innovació i la sostenibilitat del medi marí. Un enclavament que ofereix gastronomia d’alt nivell, un nucli històric elegant, muntanya i mar, a una costa de somni”.

En el transcurs de la inauguració, l’Alcalde ha agraït al grup Rover l’elecció d’Altea per celebrar les primeres Jornades d’Innovació per a la Sostenibilitat de la Costa davant del Canvi Climàtic. “El repte de protegir les costes davant del canvi climàtic només es podrà superar si s’actua de manera coordinada i conscienciada. Per tot això, com a alcalde d’Altea és un gran honor que el Grup Rover haja elegit Altea per ser amfitriona d’este magnífic congrés”; ha declarat Jaume Llinares, que ha agraït la presència del públic assistent, més de 700 persones; companys de la Corporació Municipal; tècnics municipals i especialment de José Capilla – Rector Univerdad Politécnica de València; Johannes Cullmann, director de l’Organització Meteorològica Mundial; Quique Dacosta, xef sostenible i amant de la Mediterrània i Alfredo Rodríguez Verdugo, President del Grup Rover.

Per part seua, el president, Alfredo Rodríguez Verdugo, que també ha intervingut en l’obertura de la jornada, ha anunciat que el grup Rover preveu traslladar a Altea el seu departament d’Innovació, l’àrea de Desenvolupament i Manteniment dels seus Sistemes d’Informació i la creació d’un viver d’empreses.

Rodríguez ha detallat que Rover és un grup empresarial valencià compost per 41 societats mercantils; de les quals 24 són a Espanya i 17 repartides per Suècia, Polònia, Uruguai, Colòmbia i Abu Dhabi. “Abarquem diverses àrees d’actuació, des de la construcció i el manteniment d’infraestructures, el cicle integral de l’aigua, la promoció immobiliària o les concessions d’obres públiques”; ha apuntat el president del Grup.

Durant la jornada s’ha comptat amb testimonis de personalitats amb gran experiència al sector de la innovació, sostenibilitat mediambiental i canvi climàtic mitjançant la seua intervenció a les tres taules rodones disposades baix els títols “Ports i Costes. Experiències davant del Canvi Climàtic”; en què han intervingut María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports i Mobilitat. Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; María Pérez Herrero, secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible; Francesc Sánchez Sánchez, director general de l’Autoritat Portuària de València i Nicolas A. Franke, Coordinator and Programme OfficerWater and Cryosphere Office at the World Meteorological Organization.

La segona taula rodona ha tractat el tema de la “Sostenibilitat Marítima. Innovació i Investigació”. Hi han participat José Capilla, Rector Universitat Politècnica de València; Josep Orozco, regidor d’Urbanisme i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altea; Francisco Esteban Lefler, president del PIANC i Lisardo Fort, Director R+D+i de Rover Grup.

I la tercera i última de les exposicions, la referida a “Divulgació, Finançament i Casos d’Èxit”, ha comptat amb les aportacions de Paula Tuzón Marco, secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Enrique Verdeguer, Conseller Coordinador Brussel·les Fons Next Generation; Quique Dacosta, Xef Sostenible; Andrés Pedreño Catedràtic d’Economia, expert en Intel·ligència Artificial i Jaime Hermida Álvarez, Gerent de Solucions Globals de Finançament de Caixabank.

Com a responsable de l’Urbanisme i el Medi Ambient alteà, Orozco ha manifestat satisfacció pel gran esdeveniment organitzat per Rover amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea. “Este és un esdeveniment que aborda la sostenibilitat i la innovació a la costa que tant està patint els efectes del canvi climàtic”.

“Ha intervingut gent destacada en la seua matèria que ens dóna esperances per posar en marxa tots els reptes dels propers anys, dissenyant mecanismes que puguen pal·liar inconvenients tan importants com la pujada del nivell del mar, o les diferents tempestes que augmenten en quantitat i virulència, per exemple”. Ha considerat Orozco.

Finalment l’edil, ha recordat l’aposta del Consistori pel projecte “Altea Zero Emisions”. Un pla de sostenibilitat basat en quatre eixos, l’energia és un d’estps i el seu projecte estrella l’impuls d’una Comunitat Energètica local que naix amb la vocació de promoure un model d’autoconsum energètic compartit, sostenible i just.

La mobilitat i el disseny urbà és un altre dels eixos i la gestió dels espais naturals i de residus componen els altres espais de treball que tenen com a objectiu principal ser cada vegada menys emissors de CO2 i més sostenibles.