L’Alcalde i el director general de Turisme van presentar el full de ruta del model turístic per al municipi

El Pla Director i l’obtenció de 4 milions per a l’execució del Pla de Sostenibilitat recolzen l’aposta per a aconseguir aquest reconeixement d’excel·lència

Ahir va tindre lloc a la Casa de Cultura la jornada “Altea: present i futur del turisme” organitzada per l’Ajuntament. L’acte va servir per a exposar la filosofia dels plans sobre la certificació com a Destinació Turística Intel·ligent, la situació actual i els reptes que el municipi es planteja. Així ho va definir la regidora de Turisme, Xelo González. També van intervenir el director general de Turisme, Herick Campos; l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares; i el CEO de la consultora Sien Consulting, Mariano Torres.

L’edil va anunciar el nou repte que s’ha marcat l’equip de Govern per a aconseguir a la fi d’any la certificació com a Destinació Turística Intel·ligent que ara només la té Benidorm a Espanya. “Amb l’acte de hui busquem mostrar les actuacions desenvolupades i les futures accions que des de l’Ajuntament durem a terme per a fomentar la qualitat de vida del turista i els residents, així com la competitivitat del sector turístic local”, va explicar.

D’aquesta manera, Altea es convertiria en la primera localitat de menys de 50.000 habitants amb aquest reconeixement d’excel·lència i sostenibilitat per al model turístic. La norma UNE 178501 es va posar en marxa fa cinc anys i des de llavors, només Benidorm i la Costa del Sol Occidental han passat l’auditoria. En referència a això, el primer edil va valorar que “permetrà al municipi dirigir-se cap a una transició verda i digital del model turístic”.

L’Ajuntament fa aquest pas després d’un intens treball recollit en el Pla Director DTI i recentment, en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí. Respecte a aquest últim, Herick Campos va destacar que “és un dels pocs municipis de la Comunitat Valenciana que compta amb ells i que suposarà una inversió per part de l’administració autonòmica, estatal i local de quasi 4 milions per als pròxims tres anys. Estem davant un bon exemple del model pel qual aposta la Generalitat, on el turisme és una eina per a cohesionar el territori”.

González va assenyalar el treball transversal que s’està fent perquè “tot el procés d’implantació del model DTI reforce el caràcter sostenible i resilient del destí”. També va recordar algunes de les accions que ja s’han posat en marxa com el Pla d’Accessibilitat, els codis Navilens o les rutes cicloturístiques.

A més, la responsable municipal de Turisme va destacar que tant el Pla Director DTI com el PSTD són projectes on la col·laboració i implicació de les diferents àrees municipals i agents socials és imprescindible. Els documents s’han redactat atenent les opinions i criteris de 56 tècnics i representants de la societat alteana i s’han fet 25 reunions de treball.

Per part de la consultora que treballa en el desenvolupament del full de ruta i accions per al municipi, el seu CEO va destacar la importància d’optar a la certificació com a via de compromís amb valors com la sostenibilitat de manera continuada en el temps. “És un salt cap a l’excel·lència”, va puntualitzar el consultor.

En aquest sentit, el municipi s’ha marcat 10 reptes. Entre els quals destaquen: “Educar i sensibilitzar sobre la importància del turisme per a Altea”, “Impulsar la Intel·ligència Turística en el destí a través de l’ús d’eines digitals per a la recol·lecció i anàlisi d’informació i dades turístiques” o “Gestionar els fluxos de visitants de manera eficient, promovent l’ús de mitjans de transport alternatius”.

Com a rellevants, Altea treballarà en línia per a diversificar la seua oferta i reduir l’estacionalitat, així com la conservació dels seus recursos naturals i patrimonials i el desenvolupament d’un model turístic de qualitat, accessible i inclusiu.

En referència a les últimes novetats d’aquest procés, l’edil de Turisme ha anunciat aquest matí que Altea s’ha incorporat com a membre de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, dependent de SEGITTUR.