Tal com es regulava en les bases de la convocatòria dels V Premis Altea de Literatura i Investigació, el passat diumenge 31 de gener es tancava el termini d’admissió d’originals en els tres premis a què les autores i els autors podien presentar originals: el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez i el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa.

“Un any més els Premis Altea han aconseguit batre el propi rècord de participació. Si en l’edició de 2020 ja s’havia aconseguit una resposta sense precedents per part d’escriptors i investigadors amb 120 treballs participants, en la present edició la xifra d’originals presentats ha augmentat encara en un terç més i han tornat a batre el rècord de participació amb un total de 160 originals presentats”; així ho ha explicat la regidora de Cultura, Aurora Serrat.

De més a més, es dóna la circumstància que l’augment de participació s’ha produït en les tres modalitats convocades. Si el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil ha passat de 54 aspirants a 59, i el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez ha pujat d’11 a 12, l’increment més espectacular s’ha produït, sens dubte, en el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, que ha passat dels 55 originals presentats l’any passat a un total de 90 novel·les o obres de prosa creativa que optaran enguany al premi estrella de convocatòria, patrocinat per la Fundació Caixaltea.

Serrat recorda que els Premis Altea de Literatura i Investigació, que en poc més d’un lustre han aconseguit consolidar-se com uns dels més prestigiosos del circuit literari valencià, resulten possibles gràcies a les sinergies creades entre les institucions que hi col·laboren: l’Ajuntament d’Altea, la Fundació Caixaltea, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i, des del 2020, la Generalitat Valenciana per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.