L’Ajuntament d’Altea ha informat que el Consell Assessor i de Participació de Medi Ambient ha aprovat la declaració de la Cala del Soio com a Monument Natural. Com ha detallat l’edil de Medi Ambient, Jose Orozco, que s’ha mostrat molt satisfet per l’anunci, ‘’dimarts tenia lloc la reunió del Consell Assessor de Participació de Medi Ambient (CAPMA) en la qual es va aprovar la declaració de la Cala del Soio com monument natural’’. Este és el pas anterior a la declaració definitiva pel ple de Consell de la Generalitat Valenciana, i haja passat l’expedient pel Consell Jurídic Consultiu.

Orozco ha volgut expressar ‘’la gratitud’’ de l’Ajuntament d’Altea a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ‘’perquè la declaració de Monument Natural serà una realitat en breu’’. En este sentit, cal recordar que el 25 de març de 2019 al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) es va publicar l’inici de procediment de declaració del ‘’Monument Natural Aflorament Volcànic i Platja Fòssil de Cap Negret’’. L’edil ha destacat també ‘’la importància de la coordinació d’esforços entre les dues administracions, autonòmica i municipal, per aconseguir esta declaració tan desitjada per l’Ajuntament, els veïns de la zona i tot el poble d’Altea que servirà per protegir este espai ambientalment tan sensible’’.

La mateixa consellera, Mireia Mollà, va anunciar el passat mes de febrer en una visita a la Cala del Soio ‘’que en un any podria arribar la declaració de la zona com Monument Natural’’. Durant esta visita, la consellera, acompanyada per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, va comprovar de primera mà l’estat de la cala, afectada per les obres que s’estaven realitzant a la bocana del ‘’Portet de l’Olla’’ i que danyaven l’aflorament volcànic de 225 anys d’antiguitat.

La declaració de Monument Natural de la Cala del Soio, la punta de Cap Negret i la platja fòssil que es perllonga fins a l’antic niu de metralladores de la Guerra Civil suposarà la conservació, protecció, ús sostenible, gestió racional, i correcció progressiva dels impactes negatius. ‘’Una vegada es produïsca la declaració, -assenyalava l’edil-, la proposta de l’Ajuntament d’Altea és treballar en l’àmbit educatiu i de divulgació mediambiental i patrimonial, ja que es tracta d’un espai únic a la Mediterrània amb una singularitat particular i d’un elevat interès científic, per això el nostre desig és la posada en marxa d’un Centre d’Interpretació del Canvi Climàtic’’.

Aflorament de 225 milions d’anys

L’enclavament de la Cala del Soio és únic en tota la Comunitat Valenciana pel seu elevat valor ecològic, al costat de les Illes Columbretes i Cofrents, a l’estar formada per roques volcàniques basàltiques amb una edat d’uns 225 milions d’anys, com han assenyalat científics com Alfonso Yébenes (geòleg) i Joan Piera (biòleg). La terrassa marina de la zona conté una quantitat important de fòssils de gasteròpodes i bivalves, al costat de restes de serpúlids i rodòfits amb una edat estimada de 100.000 anys.