Ací teniu l’entrevista que el mitjà de comunicació Ahora Marina Baixa ha realitzat al nostre candidat, Jaume Llinares;

Per a començar volíem que ens fera un balanç d’aquests quatre anys. Un dels punts més destacats ha sigut la reducció del deute d’Altea en pràcticament la meitat.

El treball realitzat durant aquesta legislatura dóna un balanç molt satisfactori a tots els nivells, projectes com la nova platja de l’Espigó, el cobriment del ferrocarril en la Plaça Filharmònica, Acabar la guarderia pública, els accessos d’Altea la Vella i el seu camp de futbol, la celebració del 400 aniversari de la Carta Pobla, la Capital Cultural, la compra del Molí dels Moros, reflotar l’Empresa Pública Municipal, la protecció de la Cala del Soio o la millora de l’accessibilitat, infraestructures i asfaltat dels carrers d’Altea, són alguns dels assoliments d’aquests 4 anys.

Destaca, com tu apuntes, la gestió econòmica. Passar d’un endeutament que rondava els 40 milions € a la xifra actual de 12,6 milions, sense reduir la inversió només pot aconseguir-se amb rigor, transparència i serietat.

Encara que el resultat ha sigut destacable, som conscients que ens queda treball per fer i qüestions que cal millorar en la pròxima legislatura.

Quant a la segona fase del front litoral… Com està la situació?

Els 2 projectes, tant el marítim que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica com el del passeig que depén de l’Ajuntament estan acabats i han passat per Plenari.

Després es va iniciar el procediment de cates i selecció de les parcel·les per a assegurar l’extracció del canto rodat necessari per a la platja, que també està acabat i ara mateix acaben de superar l’exposició Pública, ara podem passar ja al procediment de licitació de l’obra i signatura del Conveni entre Ajuntament i Ministeri. Estes licitacions són complexes però podíem considerar que a finals de 2019 l’obra podia estar adjudicada i en disposició d’iniciar-se.
Acabem de presentar un vídeo on es veu a la perfecció el resultat dels 2 projectes.

En un altre ordre de coses, una cosa que li critiquen des de l’oposició és que encara continua sense resoldre’s la situació del Pla General.

Són documents amb una tramitació llarga i complicada, com a prova podem comprovar com tant l’Alfes del Pi com La Nucia que van iniciar la seua revisió bastant abans que Altea, estan encara gestionant la seua aprovació.

Nosaltres heretem el Pla General amb molts informes negatius i difícils esmenes per resoldre, a més de qüestions bàsiques i transcendentals que no es van voler afrontar en el seu moment com la qüestió de les connexions amb Altea la Vella, o la ronda interna i altres importants qüestions de reserves dotacionals de sòl o de zonificació. A més de resoldre els excessos de creixement que també comptaven amb informes negatius.

Tot això s’ha resolt en esta legislatura. S’ha treballat per a tindre la proposta definitiva en el primer trimestre de l’any, però ara mateix estem pendents dels últims informes sectorials per a tancar del tot el document i remetre’l a Conselleria. Podríem haver remés el Pla sense estos informes i esmenar posteriorment, però no és la nostra manera de treballar. Durant les pròximes setmanes esperem rebre els informes que falten i remetre el document complet.

Una altra de les crítiques que els realitzen és la neteja en la localitat, a pesar que veiem operaris de l’Empresa Pública constantment als carrers, la percepció no és bona…

El treball que s’ha realitzat dins de l’Empresa Pública és notori i molt important. Hem passat de salvedats on es recomanava el tancament de la Empresa Pública per part de la Intervenció municipal a informes de solvència favorables i amb resultats positius.

S’ha encomanat el manteniment de platges, incorporat la de l’Espigó i ampliat el període de manteniment des de setmana santa a Octubre, s’ha ampliat de 3 a 6 els dies de recollida d’ensers, a més de prestar un horari de recollida en les mateixes instal·lacions de la Pública, s’han renovat màquines per a fer més eficient el servei…

Crec que es treballa amb més professionalitat que es feia, així i tot sóc conscient que el nivell d’exigència ha de ser major. Hem d’aconseguir una millora del servei sumada a una reducció dels abocaments incontrolats i un registre de mascotes, amb campanyes de sensibilització i també major control. El repte per a la pròxima legislatura és adaptar els encàrrecs de gestió de la Pública a la realitat de les necessitats d’un poble com Altea.

Parlant de Cultura, quina és la situació actual de Palau Altea?

Fa mesos que es va iniciar el procediment per a traure a concurs la nova concessió, la nova llei de contractes ens obliga per import a sol·licitar informe favorable de l’Estudi de viabilitat i estem esperant resposta per a traure el concurs.

Ara mateix estem acabant la programació d’esta temporada la qual creiem que ha sigut molt destacada. A la tardor tindrem assegurada la programació de la pròxima temporada sense cap dubte, si el procediment s’allarga programarem un trimestre des del departament de Cultura.

Precisament Altea ostenta la Capitalitat Cultural de la Comunitat Valenciana. Vostés han realitzat una clara aposta per aconseguir que Altea torne a ser referent cultural… Això què significa exactament per a la localitat?

D’entrada un reconeixement al projecte presentat i al treball realitzat durant aquests últims anys i per descomptat un important impuls per a situar a Altea de forma destacada en el món de la Cultura.

Això significa generar recursos a nivell turístic i laboral. Treballem des de fa temps per a ser un referent i un pol d’atracció per a empreses del sector. Altea fa un gran esforç per a comptar amb una programació cultural de primer nivell i aquesta distinció servirà per a ampliar-la i millorar-la amb les possibilitats que Conselleria de Cultura ens ha oferit.

Això farà que tant els residents com els visitants gaudisquen d’un any amb una programació molt especial. Hem de tindre sempre present que Altea busca generar riquesa amb la seua imatge de poble tranquil, que cuida la cultura i amb una alta qualitat de vida. Ser Capital Cultural enfortirà la nostra marca a nivell nacional i internacional.

 

Un dels problemes més greus d’Altea és el trànsit, es tracta de l’únic municipi amb una carretera general que  atravesa el poble. Quines són les solucions de cara a aquesta pròxima legislatura?

Sí, és un dels nostres problemes ja endèmics i històrics. Han transcorregut 100 anys de N-332 i 40 d’AP-7 sense trobar cap govern soluciones als embossos de trànsit ni a l’alternativa de circumval·lació que destruïa gran part del nostre territori.

En aquesta legislatura hem sigut capaces de dissenyar una ronda interna, una connexió amb Altea la Vella i una eixida sud de l’autopista que ens permetrà circumval·lar el nostre terme i connectar la zona de Cap Blanc, la zona industrial del Montahut i l’interior de la comarca amb la via ràpida de l’AP-7, al mateix temps que ens servirà de circumval·lació. Durant aquest procés també hem negociat amb el Ministeri per a aconseguir que l’autopista es convertisca en autovia gratuïta.

Les negociacions van per bon camí i esperem que el nou govern acabe amb l’autopista de peatge i puguem convertir la N-332 en un passeig.

Parle’ns de les persones que li acompanyen en la candidatura de Compromís. Com és el seu equip?

La nostra llista compta amb una important renovació, la qual cosa demostra que estem en política per a servir i no per a convertir-nos en professionals.

Hem incorporat una bona part de gent jove que aportarà il·lusió i energia al costat de persones que continuem, que coneixem bé el funcionament de l’Ajuntament i aportem experiència. Són persones formades en diferents sectors i amb una contrastada solvència professional i humana i al mateix temps, involucrades i coneixedores de l’entramat social del poble i les seues necessitats.

 

El passat 18 de maig van realitzar el seu acte central. Un acte singular ja que compten amb la participació dels veïns. Parle’ns d’aquest acte i de la seua aposta per la participació ciutadana.

El nostre acte central va seguir la línia innovadora de les últimes eleccions. Preteníem que fóra dinàmic i participatiu, vam projectar alguns vídeos de projectes realitzats i els que tenim previstos per a la pròxima legislatura, i van participar persones que han sigut importants en el nostre govern juntament amb les 8/10 que ocupen els primers llocs. Presentem de forma ràpida les nostres propostes i com a novetat vam acceptar preguntes del públic, que ja ens van fer arribar a través del formulari que preparem per a això. També ens va acompanyar Jordi Sebastià que és el nostre actual eurodiputat i candidat a Europa.

Per a finalitzar Per què els alteans han de votar a Compromís estes eleccions?

Perquè en 4 anys hem sigut capaços d’aconseguir grans millores a tots els nivells, perquè som l’únic govern que en 4 anys ha afrontat tots els problemes que porten dècades perjudicant-nos i ha sigut capaç de redactar projectes per a donar-los solució en la pròxima legislatura, a més d’aconseguir una reducció del deute que ens permet afrontar-los amb solvència i garantia d’estabilitat.

Tot això no tindria gens d’importància sinó anara acompanyat d’un compromís absolut amb les persones i els seus problemes quotidians per a aconseguir una Altea que cuide el medi ambient, que mire al futur respectant el seu passat i que tinga coberts els serveis per a aconseguir millorar les seues vides.

I finalment, demane que les alteanes i alteans renoven la confiança que van depositar en nosaltres en 2011 per a continuar treballant per ells i per a ells.