La festa per la llengua reuneix 7.000 participants en el XXIX aniversari de les Trobades de la Marina Baixa

En valencià, creixem

Les festes populars que dignifiquen els béns més preuats de les valencianes i els valencians, la llengua i la cultura, han omplit aquest dissabte els carrers d’Altea i el Real de Gandia, i han compartit amb el veïnat una jornada lúdica. Muixerangues, cercaviles, danses populars, tallers escolars i paradetes, concerts de música de La Gira, jocs tradicionals, exposicions i moltes més manifestacions de la cultura popular, han atret més de 19.000 participants de les comarques de la Marina Baixa i la Safor-Valldigna.

 XXIXa Trobada de la Marina Baixa

Altea va celebrar dissabte la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa. Aquest poble ha reunit 7.000 persones procedents de Benidorm, Polop, la Nucia, Tàrbena, Callosa d’en Sarrià, Orxeta, Finestrat, la Vila Joiosa, Sella, l’Alfàs del Pi i Relleu. El gaudi i les ganes de compartir il·lusió han sigut clau per dibuixar aquesta jornada de germanor que pren el valencià com a nucli.

Altea, 400 aniversari

Enguany, fa 400 anys que Altea es va constituir com a poble. L’11 de gener de 1617, Jaume Palafox, com a Senyor de la Baronia, atorgà la Carta Pobla o capitulació de l’establiment general a Altea. «Per als organitzadors i les organitzadores de la Trobada ha sigut molt especial celebrar la festa pel valencià a Altea i, alhora, commemorar l’aniversari dels quatre segles de naixement del nostre poble», ha comentat el president de la Coordinadora pel Valencià de la Marina Baixa, Pere Ramon Zaragozí i ha afegit: «Estem contents i devanits amb tots els actes que ha organitzat l’Ajuntament per retre homenatge a un dels trets identitaris més importants del nostre poble. De totes les activitats que han tingut lloc al llarg de l’any, m’agradaria destacar-ne una: la gran acollida que tingué el festival de música ‘Com Sona l’ESO’, que congregà 2.000 joves i fou molt emocionant».

Altea ha acollit per quarta vegada la gran festa d’estima per la llengua de la Marina Baixa amb una quarantena de tallers escolars, la cercavila, acompanyada de xirimita i tabalet i la bandeta de la Societat Filharmònica Alteanense, les actuacions del grup de danses Bellaguarda Tradicions i del cor de l’Escola de Música de la SFA, l’exposició de treballs del Premi Sambori i del concurs de dibuix, les actuacions de les colles de dolçainers, tabaleters, així com el concert de la Gira d’Escola Valenciana amb Gem, L’Home Brut i King Kong Boy, que ha posat fi a la jornada de germanor de la XXIXa edició de la Trobada de la Marina Baixa.

Per a l’Alcalde de l’Ajuntament d’Altea, Jaume Llinares, la Trobada ha constituït «una activitat magnífica que ha tingut molt bona resposta per part dels veïns del poble i de tota la contornada. Avui, el poble antic, els carrers d’Altea, s’han convertit en un pati gegant d’escola amb totes les xiquetes i els xiquets gaudint de la festa pel valencià. Tots els pobles de la nostra comarca han estat representats.» Jaume Llinares ha subratllat com d’important ha sigut celebrar enguany la Trobada a Altea: «El nostre poble ha complit 400 anys i des de l’Ajuntament vam fer un esforç important perquè la Trobada formara part dels actes de commemoració de la Carta Pobla. I així ha sigut: la Trobada estarà vinculada a la història del nostre poble».

La regidora d’Educació, Vicenta Pérez, es mostrava molt satisfeta perquè esta XXIX edició de la Trobada s’haja celebrat a Altea en un any tan important per al poble com és la celebració del 4t Centenari de la Carta de Poblament. Pérez destacava algunes de les activitats organitzades a nivell local amb motiu de la jornada, com ara l’actuació dels joves d’EsMuAltea. En este sentit, ha agraït la participació dels professors de l’Escola de Música, Saray Carrasco i Pere Andani, que han organitzat este concert que va amenitzar la cloenda de la Trobada.

Pere Ramon Zaragozí ha explicat que «es tracta de la primera vegada que la Trobada se celebra en el cor del poble, en el centre històric, cosa que li ha atribuït un encant especial.» Per al portaveu de la Coordinadora Comarcal les Trobades són imprescindibles i tenen un marcat caràcter reivindicatiu i festiu: «Si estiguérem en un país normalitzat i poguérem viure en valencià, no faríem Trobades, ens dedicaríem a fer unes altres coses. Malauradament, encara no tenim el país que volem; el nostre país està per construir, està per fer i, per aquesta raó, ens cal desenvolupar la festa d’estima col·lectiva pel valencià.»

El secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; el director general de Política Lingüística, Jaume Fullana; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; la secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Segarra, així com els regidors de l’equip de govern i un bon nombre d’alcaldes i regidors dels pobles de la comarca, no es van voler perdre el XXIX aniversari de la Trobada de la Marina Baixa.