• La nostra localitat ha commemorat hui el 4t Centenari de la Carta Pobla amb un plenari extraordinari que ha estat recolzat per centenars d’alteans i alteanes i per una nodrida representació institucional

Altea ha commemorat hui, 11 de gener, el 400 aniversari de l’atorgament de la Carta Pobla per part de Jaume de Palafox com a Senyor de la Baronia, el qual entregava la capitulació de l’establiment general o Carta Pobla un 11 de gener de 1617, constituïnt-se Altea com a poble.

Un volteig de campanes i 400 salves anunciaven al  migdia la important data. Seguidament, i per celebrar esta fita històrica, ha tingut lloc un plenari extraordinari a la plaça de Carmelina Sánchez Cutillas (Portal Nou), que ha estat presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, acompanyat pels regidors de la corporació municipal. El plenari ha comptat amb una destacada representació institucional a la taula presidencial que han completat el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Mª José Salvador; i els rectors de les Universitats d’Alacant i Miguel Hernández d’Elx, Manuel Palomar i Jesús Pastor, respectivament. Esta plaça està situada junt a la seu del primer Ajuntament de l’etapa moderna del municipi, ubicat a la plaça limítrofa de Francesc Martínez i Martínez, i on es suposa que es va signar la capitulació de la Carta Pobla.

L’acte ha comptat amb l’assistència de més de dues-centes persones i una destacada representació institucional d’àmbit estatal, autonòmic, provincial i comarcal, amb els alcaldes de Benidorm, l’Alfàs del Pi, La Vila Joiosa, Polop de la Marina i Xaló i regidors de l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià. Així com els ex alcaldes i ex regidors de les anteriors corporacions municipals de la democràcia, i una ampla representació de la societat alteana.

En la seua intervenció Jaume Llinares ha assenyalat que ‘’este plenari institucional vol retre homenatge a tots els alteans i les alteanes, de naixement o d’adopció, que han viscut a Altea i l’han estimada’’. Un acte on han confluït passat i futur, simbolitzat amb la participació de vint alumnes dels cinc CEIP d’Altea que han llegit un fragment de Matèria de Bretanya, l’obra de la poetessa alteana que dóna nom la plaça. Cada escolar ha llegit en el seu idioma matern, castellà, nepalès, islandès, àrab, moldau, neerlandès, rus, gallec, xinés, alemany, romanès, urdú, francès, italià, noruec, búlgar, anglès, ucraïnès i valencià, fent palès del caràcter de poble integrador, acollidor i bressol de cultures com ho hem sigut al llarg de molts segles.

Seguidament, ha tingut lloc la lectura d’un text institucional per part de Feliciana Sala Sellés, filla d’Altea, i catedràtica de la Universitat d’Alacant. La historiadora ha explicat que ‘’a l’inici del segle XVII no es podia fer altra que consolidar als nous habitants d’Altea dins d’unes muralles de nova planta al cim més alt de l’entorn, i deixar per escrit de manera legal les condicions contractuals d’ús de les terres, què obligaven tant al senyor com als seus vassalls. Les paraules ja no se les emportaria el vent; eixe era el comés de la carta pobla de 1617’’.

A continuació, han pres la paraula els representants institucionals de la taula presidencial, els quals han felicitat al poble d’Altea per aquesta commemoració del 4t Centenari de la seua Carta Pobla.

Per concloure,el nostre alcalde ha destacat la importància de l’atorgament de la Carta Pobla, que va suposar ‘’el renaixement de l’Altea moderna’’. ‘’El document contemplava les cessions als colons i dictava les ordenances per a la vida econòmica i social del nou assentament’’.

El ball tradicional d’un bolero i una cercavila conduïda per l’historiador local, Juanvi Martín, pels carrers intramurs de la població fundacional, finalitzaven la històrica jornada de hui.

Este plenari extraordinari enceta els actes de celebració que l’Ajuntament d’Altea ha organitzat al llarg de l’any 2017 per celebrar el 4t Centenari de la Carta Pobla.