Divendres passat el Centre Cultural d’Altea acollia la presentació del ‘’Altea Urban Project’’, que recull les propostes de millora urbana realitzades pels alumnes de l’assignatura Urbanisme 5 de la titulació d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant, en relació a l’entorn de la plaça Filharmònica.

Durant l’acte es van exposar 6 dels projectes, d’un total de 15 treballs, davant el nombrós públic assistent i després es va fer un recorregut per les maquetes exposades. Entre els assistents es trobaven, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; la nostra regidora de Compromís, responsable de l’àrea d’Urbanisme, Imma Orozco; el vicerector d’Ordenació Acadèmica de la Universitat d’Alacant, José Penadés; la delegada de zona de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana en Alacant, Pilar García i  regidors de l’equip de govern, entre altres.

Aquest projecte, tutoritzat per Vicente Iborra i Francisco Zaragoza, comença en un context en què el municipi d’Altea està revisant el seu model territorial i repensant la seua forma de fer poble. A partir de l’actuació duta a terme per FGV de cobriment d’un tram urbà de la línia de ferrocarril Alacant-Dénia, es va plantejar, per part de l’equip de govern, la necessitat de trobar solucions a un buit urbà, resultat de la demolició de l’antic cinema municipal, alhora que s’abordava la connexió de dalt i baix.

Així, de la col·laboració de l’Ajuntament i la Universitat, va sorgir l’oportunitat de subscriure un conveni de col·laboració pel qual dos grups de l’assignatura es van posar a treballar en propostes de millora en l’entorn de la plaça de la Filharmònica i, al mateix temps, es va proposar als alumnes que estengueren el seu àmbit de treball a aquelles àrees sobre les que consideraren oportú intervenir.

Imma Orozco, agraïa la implicació tant d’alumnes com dels professors i destacava la il·lusió dels estudiants plasmada en projectes d’altíssima qualitat. ‘’Ens emportem moltíssimes idees de futur per a poder executar en el nostre poble que es podran, fins i tot, plasmar en la redacció del Pla General, amb eixa visió no contaminada i plantejaments atrevits. No es tracta d’executar un projecte en sí, sinó d’extraure idees que ens ajuden a millorar l’entorn’’.

Finalment, Jaume Llinares, mostrava el seu agraïment a la Universitat d’Alacant, al Departament d’Arquitectura i als professors, i destacava les bones relacions entre les dos institucions. L’alcalde qualificava ‘’d’interessantíssims’’ els treballs aportats pels alumnes,  ‘’que desperten punts i conceptes no contemplats fins ara, són idees que parlen de l’aprofitament de l’entramat urbà d’Altea, un treball molt important i amb un gran valor que es pot utilitzar des de l’Ajuntament per encaminar el contingut de la revisió del Pla General per millorar el nostre poble’’.

Des de l’Ajuntament d’Altea es va voler fer una distinció a dos treballs,  ‘’Cosiendo Altea’’, que integra la infraestructura viària, la línea del Tram, en el nostre poble, i ‘’La huella del Mediterráneo’’, un treball que aborda l’espai marítim amb una proposta de platja per a promoure la convivència. Segons la regidora d’Urbanisme, ‘’barrejant els dos projectes aconseguíem allò que els vam plantejar en un principi, que és eixa connexió de la part alta i la baixa del municipi, amb la plaça Filharmònica com a nexe d’unió de l’església i el passeig Mediterrani, el raval mariner i l’horta, en una connexió que no ha estat mai resolta’’.

Els treballs estaran exposats al públic al Centre Cultural fins al dia 24 de juny.