• Simultàniament es duran a terme la verificació de senyals i ATP, una vegada conclosos els treballs tècnics de gàlib i resistència de ponts

 

  • FGV adverteix que està prohibit transitar per la via amb el reinici de les circulacions encara que siguen només de comprovació

 

  • L’empresa està oferint un servici alternatiu d’autobusos per a cobrir el trajecte afectat per esta actuació

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) iniciarà dijous, dia 12 de maig, les proves amb maquinistes després de finalitzar les obres de renovació de via i condicionament d’infraestructura de la Línia 9 de la xarxa TRAM d’Alacant de FGV entre Altea i Calp. De forma paral•lela, també es duran a terme les verificacions tècniques dels senyals i del Sistema de Protecció Automàtica de Trens (ATP).

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, ha mostrat la seua satisfacció per com s’ha desenvolupat l’execució de les obres al llarg d’estos mesos, i perquè en poc temps la línea ja estarà a ple rendiment per oferir el servei als usuaris, després de fer les comprovacions necessàries per verificar que tota la infraestructura està en perfectes condicions. ‘’Estes comprovacions tindran una freqüència continuada, són treballs de proves abans de l’apertura del servei i caldrà advertir la ciutadania de la prohibició de transitar per la via’’, assenyalava l’alcalde.

Jaume Llinares ha destacat la importància d’esta actuació que suposarà una millora en la comoditat, seguretat i soroll per als usuaris i veïns d’Altea i per al propi traçat de la Línea 9 del TRAM. Finalment l’alcalde ha anunciat que esta mateixa setmana s’ha reunit amb tècnics de FGV per tal de concretar els acabats del mur de pedra i la barana de protecció de la plaça del carrer Filharmònica, ‘’una zona del nostre poble on s’ha realitzat una important obra amb el cobriment del pas del TRAM que millorarà l’aspecte de la mateixa’’.

Una vegada conclosos els treballs d’obra, ja s’han realitzat les primeres proves tècniques, com les de gàlib i resistència de les estructures dels distints ponts del recorregut, com són el de la N-332 a Calp, Mascarat, Moneder i Algar. Ara és el torn dels assajos dels 25 maquinistes habilitats per a circular per la Línia 9 del TRAM (Benidorm-Dénia) en el referit tram entre Altea i Calp per a reconèixer els canvis existents en el traçat –antics passos en trinxeres han passat a ser falsos túnels- i localització de senyals laterals.

Al mateix temps, es verificarà el bon funcionament dels dites senyals i la instal•lació de l’ATP, sistema encarregat de garantir la seguretat de les circulacions supervisant en tot moment la velocitat del tren i l’autoritat de moviment en funció de l’aspecte que presente la senyalització lateral de via.

Per tot això, i tenint en compte que la circulació de trens en proves serà assídua durant les pròximes setmanes, FGV recorda la prohibició de transitar per la via dels particulars, donat l’evident risc existent amb el pas dels combois.

Si les proves obtenen resultats satisfactoris, l’empresa pública espera poder restablir el servici ferroviari entre Altea i Calp en les pròximes setmanes.

Amb motiu d’esta actuació ha sigut necessari interrompre la circulació de trens en el tram afectat, per la qual cosa FGV presta en l’actualitat un servici alternatiu d’autobusos entre les estacions d’Altea i Calp amb parades en zones pròximes als baixadors de  Garganes i Cap Negret i en la pròpia estació d’Olla d’Altea. El dit servici se suprimirà quan s’inicien les circulacions amb passatgers.

  • Treballs previstos

Els treballs es desenrotllen entre els punts quilomètrics 53+225 (Altea) i 64+620 (Calp) de la Línia 9 del TRAM, amb una longitud total d’actuació de 11,395 km, incloent les estacions i baixadors d’Altea, Garganes, Cap Negret, Olla d’Altea i Calp.

L’objecte del projecte comprèn la renovació integral de la superestructura de via; el condicionament complet de la infraestructura existent i millora d’alguns aspectes com a substitució de taulers, augment de gàlib en túnels, millora de la plataforma, millora del drenatge, mitigació de riscos geològics en talussos de trinxeres i terraplens, millores d’obra civil per a suport de les instal•lacions de senyalització i comunicacions; i les actuacions de condicionament i millora de les estacions.

La longitud de la Línia 9 és de 50,8 km en via única sense electrificar, discorrent entre Benidorm i Dénia i donant al seu torn servici als municipis de l’Alfàs del Pi, Altea, Calp, Benissa, Teulada i Gata. Es tracta d’una línia integrada en tot el litoral del nord de la província d’Alacant. En 2015 va transportar 739.349 viatgers.

Amb esta actuació, l’empresa pública de transports pretén millorar les condicions de seguretat, afavorir el confort de l’usuari, la durabilitat de la via i la reducció del manteniment de la Línia 9 del TRAM d’Alacant.