• Més de 300 alcaldes i alcaldesses del País Valencià subscriuen un manifest per un finançament just impulsat per la Generalitat

Més de 300 alcaldes i alcaldesses de localitats del País Valencià van subscriure passat dissabte, 23 d’abril, a València un manifest per un finançament just impulsat per la Generalitat Valenciana en què s’exigeix una reforma immediata del sistema amb efectes a partir de gener de 2014, el reconeixement d’un dèficit acumulat xifrat en almenys 12.433 milions d’euros i l’execució d’inversions estatals equiparables al pes poblacional del territori valencià.

El president Ximo Puig, durant la seua intervenció, va insistir que aquestes exigències tenen com a objectiu acabar amb el vigent model de finançament autonòmic “que ens manté a la cua d’Espanya” en despesa per habitant, perquè els valencians i valencianes “puguen tenir les mateixes oportunitats que la resta d’habitants espanyols, activar les nostres potencialitats per accelerar el canvi de model productiu i aconseguir un objectiu irrenunciable, el dret del treball per a tots”. Ximo Puig feia menció als ajuntaments i assenyalava ‘’és l’hora dels ajuntaments. Quan les ciutats i pobles valencians s’activen darrere d’un objectiu compartit, la nostra societat és imparable”

Altea també va estar representada a aquest acte amb la presència de l’alcalde de la localitat, Jaume Llinares, que destacava la importància de donar suport al manifest donada la gravetat de les xifres econòmiques de les que es tracta, ‘’compartim plenament el contingut polític de l’acte al respecte d’un finançament injust que està ofegant als valencians en el seu creixement i cal remarcar, afegia l’alcalde, els més de 300 ajuntaments de tots els signes polítics que han estat presents donant el seu suport al manifest’’.

Segons l’alcalde d’Altea l’encontre va demostrar la força del municipalisme i va suposar ‘’la reivindicació d’un deute històric i una injustícia que, any rere any, patim tots els valencians en els pressupostos’’. En aquest sentit, Jaume Llinares afegia ‘’els valencians no volem ser més que ningú, però tampoc menys que cap altre ciutadà de l’Estat Espanyol, sense un finançament just deixem de tindre autogovern, i la manca que açò suposa en Educació, Sanitat i Drets Socials. I som els ciutadans els que ho patim, precisament perquè no comptem amb un finançament just. El que aquest manifest defensa és la reforma del sistema de finançament autonòmic, el que suposarà millores per al nostres ajuntaments i per als nostre sistema social’’.

Seguint aquesta mateixa línia, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, recordava davant els alcaldes i alcaldesses presents que el País Valencià “és una anomalia democràtica en el conjunt de l’estat perquè, malgrat ser una comunitat pobra, paga com una rica i el finançament que rep el nostre territori no compleix amb la Constitució perquè impedeix complir les obligacions polítiques, que són la garantia dels drets de les persones”.