El plenari del dia 30 de març -entre altres qüestions de tràmit que no van tindre debat- va aprovar definitivament, amb l’abstenció dels regidors del BLOC-Compromís, la modificació de les ordenances dels Plans Parcials de l’Àramo, La Mallà i Mascarat.

Jaume Llinares, portaveu del BLOC-Compromís en temes d’urbanisme, va explicar que, tot i estar a favor de limitar la permissivitat amb què s’ha construït en la serra, a estes altures, la modificació parcial d’estes ordenances que proposa Punset solucionarà ben poc.

De fet, l’abstenció del seu grup respon bàsicament a que no s’han abordat a priori tres qüestions que consideren essencials:

1.- Les ordenances definitives han recollit moltes de les al·legacions presentades, senyal que, com ja va dir el BLOC, s’hauria d’haver afavorit la participació prèvia dels afectats.

2.- El primer treball que s’havia d’haver fet és quantificar el percentatge d’execució d’estos i de la resta de plans parcials del municipi. Podria donar-se el cas que algun dels que hem modificat ja haja esgotat, o fins i tot excedit, el volum de construcció que li pertocava. La regidora d’Urbanisme diu que això és molta faena. No fer-la implica posar simples parxes a la degradació del nostre territori.

3.- Estes ordenances continuen permetent que s’edifique en pendents extremes -cas de la majoria de parcel·les que queden per construir- i eixe és el gran problema d’estes zones que no es veu solucionat amb açò.

D’altra banda, Toni Ripoll va explicar la postura del BLOC-Compromís davant la sentència del TSJCV que adjudica la gestió de l’aigua a l’empresa Aqualia. Els regidors del grup,com no podia ser d’altra manera, acaten la sentència, però Ripoll va explicar que el temps ja ha donat la raó als arguments que en el moment de l’adjudicació en 2008 va donar el BLOC: l’oferta es basava en unes previsions que ara ja s’han demostrat irreals.

Respecte del pla d’ajust que permetrà accedir al crèdit per al pagament de 14.806.014 euros a proveïdors, Imma Orozco va criticar, d’entrada, l’abús que suposa que la banca espanyola faça negoci amb el deute de les administracions públiques, ja que obtindran un benefici net del 4% d’estes operacions.

D’altra banda, des de BLOC-Compromís consideren inacceptable que amb estos diners s’hagen de pagar, per exemple, una factura de l’any 2001 d’un restaurant per import de 1900 euros i les d’un altre que en set mesos va facturar 8.200 euros o els vora 50.000 de l’any 2006 a les dos empreses que gestionaven Tevés Altea. Estes factures demostren la mala gestió que s’ha fet dels diners de tots els alteans i alteanes, contractant serveis que en res han millorat el nostre poble i que ara hem de pagar.

Però el més preocupant, va concloure la regidora, és que ara, per a fer front a eixa mala gestió, PP i Cipal pugen els impostos: fins un 4’5% pujaran diferents taxes i un 2% l’IBI.

Per últim, es va debatre la moció que el BLOC-Compromís havia presentat fa un mes i mig per condemnar la desmesurada actuació policial en les manifestacions estudiantils de València i que el govern PP-Cipal no havia volgut debatre en l’anterior plenari. El PSOE, després d’introduir alguna modificació que recollia l’esperit de la moció que ells mateixos havien presentat en el mateix sentit, es va adherir a la nostra proposta i va retirar la seua -que també s’incloïa en l’ordre del dia. El PP va aprofitar per descarregar tota la responsabilitat dels incidents sobre els manifestants que, recordem, eren estudiants i en la seua majoria menors d’edat que protestaven contra la precarització de l’escola pública. Per la seua part, Cipal va continuar amb la seua estratègia de no posicionar-se respecte de cap tema que els pose en una situació incòmoda. És evident que la seua interessada aliança amb el PP d’Ortiz, Fabra i Rajoy els ha anul·lat l’esperit crític, si és que mai l’han tingut.