La sisena edició dels ‘Premis Altea de Literatura i Investigació’ entra en les seues setmanes decisives
Els ‘Premis Altea’ calfen motors, la sisena edició d’aquest certamen de literatura i investigació ha entrat en les seues setmanes decisives i serà el pròxim 9 d’abril quan es donen a conéixer als guardonats en un recuperat tradicional sopar de gala.
En aquesta edició s’han presentat 131 obres: 9 treballs presentats al ‘Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez’, 45 al ‘Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil’, i 77 al ‘Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa’. Una altíssima concurrència, que ha caracteritzat edicions anteriors, la qual cosa consolida aquest certamen.
Gala dels ‘Premis’
Una de les coses més esperades en aquesta edició 2022 dels ‘Premis Altea de Literatura i Investigació’ serà la recuperació del tradicional sopar de gala amb motiu de la resolució, el reconeixement i el lliurament de trofeus a les persones premiades al Mirador del Palau Altea Centre d’Arts.
Durant les edicions de 2020 i 2021, la pandèmia havia impedit la realització d’aquest sopar de gala, però enguany torna a convocar-se, recuperant la data tradicional, en la nit de la vespra del Diumenge de Rams, que enguany serà el dissabte 9 d’abril. Del menú literari que se servirà per a l’ocasió se sap només que inclourà simbòlicament, amb tota seguretat —com és ja clàssic—, el pa i la melva que litúrgicament apareixen en la cèlebre obra de Carmelina Sánchez-Cutillas Matèria de Bretanya. Una altra cosa fixa és que la gala serà amenitzada, com en totes les edicions anteriors, per la música en viu de l’Orquestra Blava. I ha transcendit, igualment, que l’acte serà presentat i conduït per la periodista d’À Punt Vanessa Gregori, natural d’Altea.
Des d’aquesta mateixa setmana els tiquets per al sopar de la gala dels Premis Altea es podran adquirir digitalment, amb un preu de 22 euros, en https://www.alteacultural.com, i presencialment a les dependències de la Casa de Cultura d’Altea (c/ Pont de Montcau, núm. 14).
Jurats
Els Jurats de les diferents seccions objecte de concurs han tingut, per tant, des del passat 31 de gener —data en què es va tancar el termini d’admissió d’originals—, un important treball de lectura, amb diversitat i quantitat d’obres entre les quals podran elegir els Premis respectius. Cal recordar, en aquest sentit, que en cada edició l’organització dels Premis sol·licita a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua la designació d’una de les seues acadèmiques —o un dels seus acadèmics— per a cadascuna de les seccions objecte de concurs. Un altre membre és sempre, d’acord amb les bases, el guanyador o la guanyadora de la l’edició de l’any anterior. En el cas del ‘Premi Francesc Martínez i Martínez’ el jurat es completa amb una persona de reconeguda competència designada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; i, finalment, en el ‘Premi Altea’ i el ‘Premi Carmelina Sánchez-Cutillas’, el tercer membre s’elegeix entre especialistes de contrastat prestigi de la Universitat d’Alacant.
D’acord amb aquesta configuració, en l’edició d’enguany intervindran com a membres del jurat en el ‘Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació’ Irene Ballester Buigues (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert), Jordi Bosch Canalias (guanyador de l’anterior edició) i Àngels Gregori i Parra (Acadèmia Valenciana de la Llengua). El jurat del ‘Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil’ és integrat per Immaculada Cerdà Sanchis (Acadèmia Valenciana de la Llengua), M. Àngels Francés Díez (Universitat d’Alacant) i Ignasi Garcia Barba (guanyador de l’anterior edició). I, per la seua part, el jurat del ‘Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa’ l’integren Elvira Cambrils i Miralles (autora guanyadora de l’edició anterior), Joaquim Espinós Felipe (Universitat d’Alacant) i Carmen Manuel Cuenca (Acadèmia Valenciana de la Llengua).
Institucions
Els Premis Altea de Literatura i Investigació, que en poc més d’un lustre han aconseguit consolidar-se com uns dels més prestigiosos del circuit literari valencià, resulten possibles gràcies als acords i les sinergies creades entre les institucions que hi col·laboren: l’Ajuntament d’Altea, la Fundació Caixaltea, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i, des del 2020, la Generalitat Valenciana per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.