Jaume Llinares exposa el model turístic de la localitat, primer DTI certificat de menys de 50.000 habitants

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, va participar la setmana passada en el VI Congrés Internacional de Qualitat i Sostenibilitat Turístiques, que va reunir a Cartagena a diferents personalitats i autoritats, patronals i uns 400 professionals del sector. Van inaugurar les jornades el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras; el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés i el president de l’ICTE, Miguel Mirones.

Llinares va participar en la taula ‘Certificació de Destinacions Turístiques Intel·ligents per a una gestió eficient. Declaracions Responsable vs. Certificació’. En la qual va exposar el cas d’Altea, que l’any passat va aconseguir ser la primera localitat espanyola de menys de 50.000 habitants a ser DTI certificat, i que actualment ha posat en marxa el seu Pla de Sostenibilitat Turística, amb un pressupost de quasi 4 milions d’euros. En l’actualitat només quatre destins a Espanya, han aconseguit la certificació.

“Altea ha fet un important esforç perquè creu en la importància de potenciar un turisme de qualitat i sostenible, perquè són clau per a constituir-se com un destí competitiu. La certificació és una eina imprescindible per a avançar i consolidar les ciutats turístiques del futur”, va comentar Llinares.

El primer edil va exposar el treball que s’està realitzant per a millorar els serveis turístics, desestacionalitzar les visites i ser un destí més sostenible. Va explicar, també, els principals valors en els quals s’està basant la localitat: la cultura, l’entorn natural, la nàutica i el cicloturisme.

Van acompanyar a Llinares en aquesta taula l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el director de l’Àrea Anàlisi i Intel·ligència Turística de la Costa del Sol, Rafael Fuentes; la directora de Turisme de l’Ajuntament de Marbella, Laura d’Arce i el director general d’UNE, Javier García.

El congrés va comptar amb huit taules redones i 49 ponents, que van tractar temes com: la resposta de les empreses del sector enfront de l’actual situació econòmica i la seua adaptació als sistemes de qualitat i sostenibilitat; l’avaluació de les eines de finançament públic i privat, per al sector turístic durant la crisi; la confusió que s’està generant en el sector perquè apareixen informacions en les quals es presenten a municipis com si hagueren obtingut la certificació Destinacions Turístiques Intel·ligents sense ser-ho; la captació i capacitació de recursos humans en sistemes de qualitat i sostenibilitat; les eines públiques per a la implantació de la sostenibilitat en el sector; la generació de nous productes de qualitat i sostenibles, a través de les experiències turístiques; la nova presència de la informació turística en els mitjans i; el lideratge en el sector turístic per a un futur sostenible.