El passat dimecres, els jardins de Villa Gadea van acollir l’homenatge a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas Martínez amb motiu del centenari del seu naixement. A més, l’acte també va servir per a presentar el que serà el Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas, ubicat en la casa senyorial del mateix espai.

L’acte, conduït per la regidora de Cultura, Aurora Serrat; va comptar amb les intervencions del fill de l’autora, Luis del Romero, la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro; el subdirector general d’Innovació Educativa i Ordenació, Josep Antoni Mascarell; i, a manera de tancament, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares. Tots ells van ressaltar la figura de l’escriptora en relació amb la literatura en valencià.

L’edil de Cultura va descriure Carmelina en la presentació com “una de les grans escriptores valencianes del segle XX” i va compartir diferents mostres d’estima per Altea reflectides en alguns fragments de la seua obra més destacada, “Matèria de Bretanya”. A més, va presentar el Centre d’Interpretació com un projecte d’innovació i recerca “per a compartir la figura de l’autora i que es mantinga en la memòria col·lectiva durant molts anys”.

Per la seua part, l’Alcalde d’Altea va manifestar sentir honor per formar part de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas de l’AVL i va destacar que Carmelina es convertirà en la primera dona amb un espai cultural propi, “un espai públic enfocat a la divulgació de la seua obra i a la difusió de materials pedagògics al voltant d’una dona rebel”. Finalment, el primer edil va felicitar Reme Gadea, qui serà la directora de l’espai.

L’acte va finalitzar amb la projecció del documental “Carmelina, mar i cel”, produït per À Punt Mèdia que “reconstrueix la dimensió humana i literària d’una escriptora silenciada que ara alça la veu per a proclamar-se com la gran escriptora valenciana del segle XX”.