L’Ajuntament d’Altea, a través de l’Equip de Treball format per les regidories de Comerç, Cultura, Turisme, Esports i Foment de l’Ocupació, dóna a conéixer una guia en la que s’inclouen  les ajudes de la Generalitat Valenciana als sectors afectats per la tercera ona de la Covid-19.

Com així informa l’Ajuntament, la Generalitat ha posat en marxa un pla d’ajudes econòmiques per als sectors més afectats per esta tercera ona de la pandèmia dotat amb 400 milions d’euros, que es divideix en tres grans blocs de subvencions.

Aquests blocs són complementaris: és a dir, es pot accedir a les tres ajudes alhora i els sectors inclosos són: hostaleria i turisme, oci nocturn, comerç ambulant, taxis i transport privat i l’artesania, tot i  que el pla encara està obert i es podrien incloure més sectors si és necessari.

Primer bloc: ajudes parèntesi

El primer bloc és el de les ajudes parèntesis, les d’urgència, per a les empreses que han hagut de tancar per les restriccions. Estes ajudes les gestionen els ajuntaments i consisteixen en una subvenció de 2.000 euros per negoci afectat, més 200 euros per cada treballador. La Generalitat ja ha ingressat els 100 milions d’euros d’aquestes ajudes als consistoris, que hauran d’aportar, al costat de les diputacions, els 60 milions restants.

En este apartat, l’import de l’ajuda de l’Ajuntament d’Altea serà de 1.371.921€. El Consistori aprovarà les bases la setmana que ve per a poder obrir el termini i presentar les sol·licituds per Seu Electrònica.

https://plaresistir.gva.es/ayuda1-val.html

Segon bloc: subvencions directes

El segon bloc de subvencions, que el gestiona directament la Generalitat a través de Labora, consisteix en ajudes directes a autònoms, empreses i treballadors en ERTO. Hi ha 105 milions d’euros en total i ja es pot sol·licitar a través de la web de Labora. https://plaresistir.gva.es/ayuda2-val.html. Per a les ajudes per a autònoms amb cessament d’activitat https://plaresistir.gva.es/ayuda4-val.html i per als treballadors en ERTO https://plaresistir.gva.es/ayuda3-val.html

Estes ajudes permetran cobrir les despeses de la seguretat social i donarà una quantitat fixa de 600 euros per cadascun dels treballadors o autònoms que tinguen contractats en l’empresa.

A més, estes ajudes inclouen un complement als treballadors que estiguen inclosos en un ERTO, un expedient de regulació temporal d’ocupació. Estos empleats rebran el 70% del seu sou per part de la Seguretat Social però, a més, la Generalitat els pagarà 150 euros més al mes, al gener i febrer. Això és automàtic i els treballadors no han de fer res.

Tercer bloc: préstecs bonificats

Finalment, estan els crèdits de l’Institut Valencià de Finances. Són préstecs de fins a 750 mil euros que inclouen trams no reemborsables de fins al 30 per cent. De manera que si una empresa aconsegueix un crèdit de 30.000 euros, per exemple, només haurà de retornar 21.000. En les últimes setmanes l’IVF ja ha registrat al voltant de 1.800 sol·licituds de préstec.

Per a préstecs bonificats amb ajuda directa consultar en https://plaresistir.gva.es/ayuda5-val.html. Per a préstecs bonificats amb ajuda directa a molt llarg termini https://plaresistir.gva.es/ayuda6-val.html

La tramitació d’estos crèdits ja està oberta i només s’ha de demostrar que en 2019, abans de la pandèmia, l’empresa era viable, i que en 2020 hi ha hagut una reducció dràstica d’ingressos a causa del coronavirus. També hi ha préstecs participatius, de fins a 800.000 euros, per a donar solvència a les empreses que tenen una situació econòmica financera límit.

A més a més el Pla Resistir contempla ajudes als sectors més afectats com són les ajudes concretes per a sectors amb pèrdues sostingudes, com l’oci nocturn o els vinculats a la festa.

En concret, hi ha 8 milions d’euros destinats a l’oci nocturn mitjançant unes ajudes que es poden sol·licitar en el portal de Turisme de la Comunitat Valenciana i que oscil·laran entre els 3.000 i els 10.000 euros, en funció del volum de negoci de les empreses https://plaresistir.gva.es/ayuda7-val.html

Quant a les subvencions a l’artesania i sectors relacionats amb les festes, són 7 milions que es podran sol·licitar en la web de la Conselleria d’Economia  https://plaresistir.gva.es/ayuda8-val.html

La Generalitat ha aprovat noves línies d’ajudes, d’entre 30 i 40 milions d’euros, destinades al sector del taxi, que atorga 1.000 euros a cada llicència de la Comunitat Valenciana, i al transport discrecional de passatgers https://plaresistir.gva.es/ayuda9-val.html

I Per al transport regular i discrecional les ajudes estan en  https://plaresistir.gva.es/ayuda10-val.html

Ajudes acumulables

L’equip de treball format per regidories de comerç, turisme, cultura, esport i Foment de l’Ocupació, insisteixen  que el pla Resistir és dinàmic i que l’objectiu és no deixar sense ajudes a cap sector afectat.  Recorda a més que les ajudes no són incompatibles entre si i es poden sol·licitar totes de manera acumulable.

En la web del Pla Resistir està disponible la informació de cada ajuda, així com un enllaç al tràmit. La informació d’esta web s’actualitza regularment i convé visitar-la amb freqüència per tindre tota la informació necessària.

PLA RESISTIR: https://plaresistir.gva.es/index-val.html

I finalment, s’informa que la Generalitat ha habilitat un telèfon per resoldre dubtes. El 961 059 522 de dilluns a divendres de 9h a 21h i els dissabtes de 9h a 14h.