Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, s’ha reunit amb més de 40 alcaldes de la província d’Alacant a Altea per parlar dels principals canvis introduïts per la Unió Europea al Pla de la Generalitat per a l’eradicació de la plaga.

“Considerem que les noves mesures proposades són bones per al conjunt dels afectats, creiem que s’ha avançat en reivindicacions que fèiem des de la Comunitat Valenciana i per tant hui presentem estes novetats i la consecució de les mateixes”; ha declarat la consellera instants abans de donar inici la reunió. Una jornada informativa i de contacte amb els representants de municipis afectats i associacions agràries que ha durat més de dos hores.

També s’ha parlat de com retornar una activitat econòmica agrícola amb possibles cultius alternatius, mitjançant una ordre de Conselleria, per facilitar als afectats que puguen tenir cultius alterns allà on hi havia ametllers que han estat eradicats per la qüestió de la Xylella.

“Les principals novetats, quant al protocol d’eradicació, són el radi d’afecció, que passa de 100 a 50 metres respecte a l’arbre que ha donat positiu; hem pogut demostrar a la Unió Europea que les oliveres no són una espècie afectada i pot ser una de les escollides per a la replantació i també a partir d’ara la UE contempla l’aprofitament de la fusta dels arbres talats”. Ha explicat Mireia Mollà.

Finalitzada l’exposició duta a terme per la consellera i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, Roger Llanes, els participants en la reunió han tingut l’opció de compartir les seues inquietuds i traslladar a la consellera les seues preocupacions, queixes i també qüestions pendents.

Mireia Mollà ha valorat positivament la reunió, “ha vingut molta gent i això demostra l’interès de la zona i els municipis afectats. Lògicament amb l’empatia que cal mostrar per una malaltia que està afectant enormement als ametllers, però esta reforma del protocol d’eradicació per part d’Europa i que entrarà en vigor possiblement el proper mes d’agost, alleuja en certa mesura les actuacions que es han de fer. Per tant és positiu i amb estos canvis podem treure una ordre de replantació dels cultius perquè la gent afectada puga trobar un element de producció per les seues finques i tornar amb un paisatge meravellós que s’ha vist afectat per la Xylella ” .

“Abans d’este canvi l’olivera estava assenyalada com una espècie a eradicar, tot i que no donés positiu i ara l’olivera que no té positius es queda fora de l’eradicació i l’arbre pot entrar dins de l’ordre de la replantació i pot interessar a alguns afectats replantar sobre oliveres”; ha matisat la consellera.

“Les noves indicacions redueixen a la meitat el camp d’afecció, el que produeix una disminució per quatre de les hectàrees afectades, que passen de les 7.000 a les 1.800”; ha concretat Mireia Mollà.

Pel que fa a l’afecció de la Xylella a Altea, l’alcalde, Jaume Llinares, ha revelat que són moltes les finques afectades, estant tot el nostre terme dins de la zona demarcada.

“Des de l’Ajuntament d’Altea ens posem sempre a la banda de la Conselleria en tots els aspectes que vulga transmetre als agricultors i als afectats en una situació complicada i difícil com és la produïda per la Xylella”. Ha manifestat l’alcalde, que ha conclòs indicant que ” a la reunió s’han transmès millores en l’eradicació i també alternatives en els cultius que permetran als agricultors reprendre el seu treball i plantar noves espècies com l’olivera. Una espècie que és un dels cultius clàssics d’Altea i que permetrà una recuperació de les zones afectades “.