El sopar i vetllada literària en què es farà entrega dels guardons tindrà lloc el 4 d’abril a Palau Altea. 

Premis Altea de Literatura i Investigació baten rècord de participació amb 120 obres.

En el matí de hui, la regidora de Cultura, Aurora Serrat, el director de la Càtedra Enric Valor i coordinador de Premis Altea, Joan Borja i el President de Caixaltea, José Miguel Cortés, han desvetllat alguns dels detalls que envolten a la present edició de Premis Altea de Literatura i Investigació, com que la gala de lliurament de guardons tindrà lloc el proper 4 d’abril a les 20:00h a Palau Altea. Així mateix, han anunciat que el pintor alteà Bastiste Sant Rok, mort en 2016, serà l’homenatjat en esta 4ª edició amb el Premi Estela d’Honor.

Segons els detalls oferts per l’organització, aquesta edició està sent tot un èxit ja que a la convocatòria s’han presentat 55 obres al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa; 54 al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil i 11 al Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez. Tot un rècord de participació que demostra el consolidats que estan Premis Altea amb tan sols 4 anys de camí.

L’edil de Cultura ha anunciat que en una setmana estaran ja a la venda les entrades per al sopar-gala a la Casa de Cultura d’Altea i en www.alteacultural.com.  El preu de les mateixes és de 20€ per persona i la data màxima per a la seua adquisició és el 31 de març o fins que les mateixes s’esgoten.

Aurora Serrat ha apuntat que l’Orquestra Blava amenitzarà una vegada més la vetllada i ha proposat al municipi, que amb motiu de la designació de Batiste San Rok com homenatjat, alteans i alteanes, així com aquells que tinguen obra del pintor, envien fotos de les pintures de l’artista a cultura@altea.es  per crear un museu virtual amb aquestes obres, que seran mostrades durant la gala.

Serrat ha animat a assistir a la gran gala de lliurament de premis i ha agraït la col·laboració de tots els implicats en el bon desenvolupament de Premis Altea.

Per la seua banda, Joan Borja, “alma mater dels premis”, com així ho ha qualificat l’edil de Cultura, ha apuntat que per quart any consecutiu Altea es convertirà, vespres del Diumenge de Rams, per unes hores, en la capital de les lletres valencianes. “Este any d’una manera especial ja que la participació ha estat molt nombrosa, en part a causa de l’augment de les dotacions dels premis que han passat dels 2.000 als 3.000€ en el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Asaig i Investigacó; dels 3.000 als 4.000€ el Premi de Literatura Infantil i Juvenil i segueix sent estrella el Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000 € i finançat íntegrament per Caixaltea. Però també podria ser perquè este any les bases preveien el lliurament d’originals via digital. El fet és que este any Premis Altea ha hagut de gestionar la presentació de 120 obres”. Ha declarat Joan Borja, que ha recordat que l’any passat van ser 35 els originals presentats. Una xifra notablement inferior a la d’esta edició.

Joan Borja ha agraït a totes les entitats col·laboradores en els Premis Altea com són l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Alacantí Juan Gil Albert, Caixaltea, l’Ajuntament d’Altea que és qui convoca els premis i este any s’incorpora la Generalitat a través de la Direcció General de Política Lingüística.

Borja ha informat sobre qui són els membres dels tres jurats que triaran a les obres guanyadores en cadascuna de les seues modalitats. En el cas del Premi de Literatura Infantil i Juvenil, formen el jurat l’autor guanyador de l’any passat, Vicent Borràs; l’acadèmica Immaculada Cerdà i Anna Esten de la UA. El Jurat del Premi Francesc Martínez i Martínez és Cristina Fuster, guanyadora de l’any passat; Emili Casanova, acadèmic de l’AVL i Cristina Llorenç designada pel Juan Gil Albert. El Premi Carmelina Sánchez-Cutillas serà designat per l’acadèmic Josep Palomero; el guanyador del premi de l’any passat; Antoni Bonet i Mª Àngels Frances per part de la UA, Comissària Externa de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas. Tots ells tindran el repte de resoldre amb objectivitat, imparcialitat, transparència i sobretot qualitat els quarts Premis Altea de Literatura i Investigació.

Joan Borja ha acabat la seua intervenció compartint satisfacció i il·lusió per esta quarta edició de Premis Altea. Ha felicitat la iniciativa de l’nomenament de Bastiste Sant Rok com merescut homenatjat i ha celebrat la iniciativa de la creació d’un museu digital de la seua obra. “Rafael Alberti deia, vostès tenen en aquest poble un Van Gogh i no ho saben reconèixer. Referint-se a Batiste Sant Rok. Doncs bé ha arribat l’hora d’honrar la seua memòria i de difondre la seua obra perquè el cel dels creadors està fet de memòries i del plaer de la vida que hi ha darrere de poder consumir una obra artística, siga literària o siga plàstica com és en el cas de l’obra de Batiste San Rok “. Ha conclòs Borja.

Finalment, el president de Caixaltea i la seua Fundació, José Miguel Cortés ha manifestat la intenció de l’entitat que representa de “seguir donant suport a una iniciativa que ara ja és d’èxit i que fomenta la continuïtat de la cultura i la nostra llengua”. “Crec que entre tots hem aconseguit que aquesta iniciativa tinga pòsits i no tardarà a caminar soles i ho dic per les xifres de participació d’este any”. Ha augurat Cortés.