En el matí de hui, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i la secretària autonòmica de l’esmentada Conselleria, Paula Tuzón, acompanyats per veïns i membres de la corporació municipal, han visitat la Cala del Soio amb l’objecte de mostrar a l’Administració Autonòmica l’estat en què es troben les obres d’obertura de la bocana lateral en el Portet de l’Olla i traslladar de primera mà a la consellera les reivindicacions del municipi en general i veïnals, en particular.

En el transcurs de la visita a la zona, la consellera i l’alcalde han fet una valoració dels fets i les accions en què l’Administració està treballant per declarar la Cala del Soio Monument Natural Protegit. Aquestes declaracions han tingut lloc en els micròfons de Ràdio Altea, que en el dia de hui ha traslladat la seua habitual tertúlia política al singular i històric enclavament de la Cala del Soio, abordant un tema únic com és la protecció d’aquesta zona i les obres no desitjades que s’estan duent a terme al Portet i que compten amb dues sentències judicials a favor seu.

En aquestes declaracions, Mireia Mollà ha assegurat que ‘’ara en la meua responsabilitat he de fer això que considere que és lògic, que està tècnicament avalat i que, a més, serà un abans i un després sobre aquest entorn. En aquest cas l’inici de la declaració de Monument Natural estava iniciada i lògicament la meua responsabilitat és que siga àgil, acabe fructíferament i aquest és el treball que hui volem dir alt i clar. La Conselleria està plenament implicada en culminar la declaració de Monument Natural d’aquest espai’’. ‘’Un missatge positiu dins de la preocupació i amb unes sentències que tenim l’obligació de complir i lamentem. Però hi ha una justícia que dicta sentència i hem d’assumir les conseqüències, fins i tot quan no ens agraden. Però no pot suposar una paràlisi d’una cosa que pot ser compatible com és l’expedient de declaració de Monument Natural d’un bé singular i únic, irreproduïble en el territori fins i tot de l’Estat’’; ha afegit la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Per la seua banda, l’alcalde ha lamentat que s’estiga realitzant l’obra d’obertura d’una nova bocana al port: ‘’l’hem estat intentant impedir durant anys, perquè és obvi que l’acció perjudicarà el medi ambient i a l’entorn’’. Jaume Llinares ha assegurat que, ‘’des de l’Ajuntament s’estarà vigilant perquè l’aflorament volcànic no siga danyat i es complisquen totes les condicions. Però les obres tenen un projecte aprovat, una llicència d’obra i dues sentències a favor. És impossible que puguem impedir-les, però el missatge positiu és que vam iniciar una nova etapa perquè crec que aquesta visita de hui accelerarà els tràmits de protecció i declaració de Monument Natural’’.

Una vegada es produïsca la declaració, ‘’la proposta de l’Ajuntament d’Altea és de treballar en l’àmbit educatiu, de divulgació, medi ambiental i patrimonial de tot el nostre País Valencià, ja que es tracta d’un espai únic a la Mediterrània. Cal pensar en el futur, buscar explicacions i tenir la seguretat de què és el que ens ha passat en aquestos milions d’anys per arribar a la situació en què ens trobem ara amb el canvi climàtic. És preocupant, som un poble de costa i estem exposats als temporals’’. Ha apuntat l’alcalde, que ha recordat que un dels projectes que l’Ajuntament vol posar en marxa és el d’un Centre d’Interpretació del Canvi Climàtic.

Jaume Llinares ha recordat que este diumenge 23, a les 11 hores, des de Vila Gadea, el biòleg Joan Piera conduirà una ruta guiada per la zona. L’alcalde ha convidat a alteans i alteanes a assistir a la mateixa, perquè en ella Piera explicarà l’important valor mediambiental, patrimonial i històric de la zona.