Altea va celebrar diumenge passat l’acte de presentació oficial d’Altea com Capital Cultural Valenciana 2019-2020. L’esdeveniment, anomenat “Reunint Cultures”, es va celebrar a l’auditori de la Plaça de l’Aigua, i va estar presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; i el regidor de Cultura de l’anterior legislatura, Diego Zaragozí. Entre els assistents hi va estar present també l’alcaldessa de Vilafranca (Castelló), Silvia Colom, localitat que comparteix la capitalitat cultural valenciana amb Altea; i la majoria de regidors de la recent estrenada corporació municipal.

Els més de 400 assistents van gaudir d’un espectacle multidisciplinar, creat per la regidoria de Cultura, on es va materialitzar el contingut del projecte “Altea, mar de cultures”, guanyador de la Capitalitat Cultural.

L’espectacle, conduït per Àngela Tecles, va girar al voltant de les 5 mars que composen “Altea, mar de cultures”: una mar d’art, una mar de música, una mar d’espectacles, una mar de lletres i una mar de patrimoni. D’aquesta manera, cada mar va estar acompanyada de la projecció d’un vídeo de presentació i la participació d’artistes, músics, historiadors, escriptors i professors locals. Durant l’acte també es va fer intercanvi d’obsequis entre les distintes administracions. El secretari autonòmic de Cultura va entregar a l’alcalde la peça commemorativa de la capitalitat cultural que representa el logotip amb les sigles CCV. Per la seua banda, Jaume Llinares i Diego Zaragozí, van lliurar al l’alcaldessa de Vilafranca i al secretari autonòmic dos peces de ceràmica que representen la cúpula de l’església d’Altea.

La “mar d’art” va comptar amb la participació de l’artista local, Tachi Lloret, que va pintar en directe, al llarg de l’espectacle, el rostre de tres dels artistes més destacats de la nostra localitat, Batiste San Rok, Eberhard Schlotter i Joan Navarro Ramón. Així mateix, Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la UMH, va fer lectura d’un text dedicat a la mar que representava.

La “mar de patrimoni” va comptar amb la participació de diversos historiadors i historiadores locals. A través de vídeo projeccions, Feli Sala, catedràtica d’Arqueologia de la UA va fer lectura d’un text narratiu sobre esta “mar” i distints arqueòlegs locals van presentar i explicar el patrimoni alteà.

L’actriu, cantant i compositora, Inma Mira, va introduir la “mar d’espectacles” amb la lectura del seu text narratiu, a la que va seguir un espectacle de dansa que feia referència al moviment de les ones de la mar.

Joan Borja, professor de la UA i director de la Càtedra Enric Valor, va ser l’encarregat de posar la veu a la presentació de la “mar de lletres”, a través de la lectura del text de presentació d’esta “mar” i una narració del propi Borja.

La “mar de música” va ser presentada per Júlia Gàllego, membre de la Mahler Chamber Orchestra, Lucerne Festival Orchestra i professora als conservatoris de l’ESMUC i al LICEU. El públic també va gaudir de l’actuació musical en directe de Maria Igual.

L’alcalde d’Altea, va ser l’encarregat de tancar l’acte. El primer edil va mostrar l’orgull que ha suposat per al poble d’Altea ostentar este honor i va demanar a alteans i alteanes que gaudisquen de la variada programació cultural que tindrà lloc a Altea durant la capitalitat. A més d’això va afirmar: “la capitalitat cultural serà la millor manera de potenciar la nostra oferta cultural i situar Altea al lloc que li correspon a nivell nacional i internacional. El nostre objectiu, és posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de l’oferta turística, el motor principal de la nostra economia, orientada a una demanda de qualitat”.

Jaume Llinares va tindre també paraules d’agraïment a la Conselleria de Cultura i a totes les persones que han fet possible, gràcies al seu treball, que Altea obtinguera este reconeixement. “I, especialment, -va dir-, a Diego Zaragozí pel seu compromís, convenciment i determinació, que ens han portat fins ací”.

Amb motiu de la capitalitat cultural, la Generalitat Valenciana programarà al llarg de l’any espectacles teatrals, concerts, projeccions audiovisuals i exposicions a Altea i Vilafranca.

L’acte va ser retransmès en directe a través del canal municipal de YouTube i es pot tornar a vore accedint a: https://www.youtube.com/ajuntamentdaltea.