Si en la primera edició dels Premis Altea es va lliurar l’estela d’honor, reconeixement pòstum a figures destacades de la cultura alteana, a l’investigador Ramon Llorens Barber, en l’edició d’enguany aquest reconeixement recaurà sobre el pintor alteà Joan Navarro Ramon (1903-1989).

Així ho ha anunciat l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, en el transcurs de la presentació de la segona edició d’aquests destacats premis de literatura i investigació. Han acompanyat a l’alcalde, el regidor de Cultura Diego Zaragozí; el President de la Fundació Caixaltea, José Miguel Cortés i Joan Borja, director de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

“Amb aquest guardó no només es reconeix la importància de la seua carrera artística, que el va portar a exposar la seua obra en l’Exposició Universal de París en 1937 al costat dels artistes més destacats de l’època, sinó també el seu compromís amb el poble d’Altea. Un compromís demostrat amb la donació més important d’obres d’art que s’ha fet al fons alteà”, ha explicat el primer edil alteà.

Jaume Llinares també ha recordat que en el passat mes de setembre els hereus del pintor també van fer donació a l’Arxiu Municipal d’Altea, per mitjà de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, de l’arxiu personal de l’artista i com ha manifestat l’alcalde “molts són els artistes alteans, de naixement o adopció, que han fet popular, gràcies a la seua creació, el nostre poble; però possiblement cap amb la qualitat i projecció de Navarro Ramón”.

L’alcalde de Compromís,  ha destacat “l’amor demostrat per Navarro Ramón cap al seu poble amb la donació, en vida, de 35 originals. La col·lecció més important propietat, a dia de hui, de tots els alteans”.

Per la seua banda, l’edil de Cultura ha indicat que la gala dels premis Altea 2018 tindrà lloc el dia 24 de març amb un sopar al mirador de Palau Altea. “Durant la gala-sopar es donaran a conéixer els treballs guanyadors del Premi Carmelina Sanchez-Cutillas de novel·la i prosa creativa, el Premi Francesc Martinez i Martinez d’assaig i investigació, i el Premi Altea de literatura infantil i juvenil”; ha declarat Diego Zaragozí, que ha ressaltat la importància de l’edició dels premis guanyadors com un valor afegit als guardons.

Zaragozí ha convidat als alteans a participar d’aquesta nit de les arts i les lletres alteanes i ha puntualitzat “que les entrades per al sopar estan disponibles a la Casa de Cultura o a www.alteacultural.com fins al 20 de març, o fins que s’esgotin”.

El regidor de Compromís Diego Zaragozí, ha assenyalat que “aquests premis no serien possibles sense el suport de la Fundació Caixaltea, la Diputació d’Alacant, per mitjà de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la Generalitat valenciana, representada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i l’editorial Aila Edicions. A tots ells els ha mostrat el seu agraïment.

En l’acte de presentació dels premis Altea 2018 han participat, a més del regidor de Cultura i l’alcalde d’Altea, el director de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Joan Borja, i el president de la Fundació Caixaltea, José Miguel Cortés. Tots dos han coincidit a ressaltar la importància d’aquesta segona edició dels premis com “la consolidació dels mateixos”.

José Miguel Cortés ha remarcat la satisfacció de l’entitat que presideix i la seua fundació social per participar en aquesta iniciativa cultural. A més, Cortés no ha deixat passar l’oportunitat per recordar que “enguany Caixaltea compleix 50 anys i més de col·laborar en els Premis Altea, tenim prevista la celebració de diferents actes commemoratius que se celebraran a partir del pròxim dia 18 de maig amb la celebració de la nostra Assemblea General”.

Finalment, Joan Borja apuntava que ha estat una convocatòria molt concorreguda. No en va, s’han presentat 16 novel·les al Premi Carmelina Sánchez Cutillas; 9 al premi d’Investigació Francesc Martínez i Martínez i 11 novel·les que opten al Premi de Literatura Infantil i Juvenil.

Borja ha parlat de les múltiples presentacions que s’han fet en diferents municipis de l’obra guanyadora del Premi Carmelina Sánchez Cutillas 2017, “Tast de Salobre” i ha informat que el 23 de març comença la gira de presentació el Premi Juvenil 2017, “L’àmfora Fenícia”. Les dues obres publicades per l’editorial Aila Edicions. Així mateix, ha revelat que el públic assistent a la gala dels premis 2018 serà obsequiat amb l’edició del premi d’investigació Francesc Martínez i Martínez, editat per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.