Des de hui i fins el 30 de setembre es pot formalitzar la inscripció

El nostre regidor de Cultura, Diego Zaragozí, acompanyat pel director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, Joan Borja, han presentat els nous estudis de postgrau del Programa d’Estudis Propis en Comunicació, Llengua i Mediació Cultural que començarà a impartir esta universitat el pròxim curs 2017-2018 a Altea.

Es tracta del Màster en Comunicació i Mediació Cultural, el títol d’Especialista en Comunicació i Medicació Lingüística i el d’Expert en Comunicació i Gestió Cultural. Totes tres titulacions es poden obtenir cursant únicament 60 crèdits, gràcies al disseny d’un Programa d’Ensenyament Propi de la Universitat d’Alacant, que permet l’aprofitament màxim de les assignatures proposades. La preinscripció es pot formalitzar a partir de hui, 20 de juny, i fins al 30 de setembre.

Joan Borja, també director del Programa d’Estudis Propis en Comunicació, Llengua i Mediació Cultural de la Universitat d’Alacant, ha assenyalat que ‘’la creació d’aquestos nous estudis parteix d’una constatació: que en l’àmbit de la comunicació i la gestió cultural es requereixen urgentment professionals amb una formació òptima per a la creació, la dinamització, la mediació, la direcció i l’emprenedoria de projectes tant en institucions i administracions públiques com en empreses privades. Ara mateix hi ha —en ajuntaments, mancomunitats, centres culturals, serveis autonòmics, companyies teatrals, grups de música, mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió), editorials, productores audiovisuals, plataformes digitals, etc.— enormes oportunitats econòmiques i laborals per a les persones que disposen d’una formació òptima i una contrastada capacitat de gestió’’.

Per la seua banda, el regidor de Compromís, s’ha mostrat doblement satisfet per la posada en marxa d’este projecte. Per una banda ‘’perquè Altea amplia la seua oferta educativa superior amb este nou programa d’estudis i, per l’altra, per l’impuls i revitalització que este projecte suposarà per al Centre Cultural Gadea, on s’impartiran els seminaris’’.

El Programa d’Estudis Propis en Comunicació, Llengua i Mediació Cultural de la Universitat d’Alacant, que inclou els referits títols de Màster, Expert i Especialista, ha estat pensat per a tal finalitat: per a garantir una formació lingüística, cultural, comunicativa i emprenedora d’excel·lència a persones interessats a treballar en aquests àmbits. Per això, a més del corresponent personal docent i investigador de la Universitat d’Alacant, s’ha concertat la col·laboració d’un equip de professionals d’elit, icònicament representatius dels diferents mercats de la cultura. Es tracta de personalitats amb una trajectòria cultural i mediàtica absolutament reconeguda quant a la capacitat per a obrir i consolidar nous espais de creativitat i oportunitats laborals en l’àmbit dels mitjans de comunicació, la literatura, la indústria editorial, les arts escèniques, el periodisme, la música, la divulgació cultural, la pedagogia, la programació d’activitats d’oci, les institucions públiques, la dinamització educativa, etc.

Les persones inscrites en els estudis de Comunicació, Llengua i Mediació Cultural tindran l’oportunitat de reflexionar, aprendre, treballar i contrastar opinions amb Eugeni Alemany (actor i presentador), Mamen Asencio (RNE), Enric Balaguer (UA), Joan Borja (UA), Carles Cano (escriptor), Verònica Cantó (AVL), Juli Capilla (escriptor i editor), Ali Castelló (músic i etnopoetòloga), Mercè Climent (escriptora i editora), Teodor Crespo (historiador), Dari Escandell (UA), Almudena Francés (actriu i escriptora), Anna Francés (assessora docent), M. Jesús Francés (etnopoetòloga), Amàlia Garrigós (periodista), Francesc Gisbert (escriptor i creador cultural), Víctor G. Labrado (escriptor), Miquel González (director Alicante Plaza), Josep Gregori (Bromera), Manel Lillo (periodista El Temps), Pepa López (actriu), Joan Vicent Martín (historiador i creador cultural), Dani Miquel (músic i cantant), Josep Vicent (director de l’ADDA, compositor i director d’orquestra), Ricard Peris (Andana), Baltasar Ripoll (UA), Xavi Sarrià (autor, compositor i cantant) i Vicent Vidal (UA).

Docència semipresencial

Un altre dels atractius d’aquesta nova oferta formativa és l’eminent caràcter pràctic i aplicat del conjunt del pla d’estudis. D’acord amb una modalitat de docència semipresencial, els horaris resulten compatibles amb altres estudis i preveuen la realització de pràctiques preprofessionals remunerades en contextos estratègics: emissores de ràdio, gabinets de premsa, serveis de l’administració, centres culturals, periòdics, empreses editorials, centres educatius, etc. ‘’Dels 3.780 € que, segons les taxes oficials de la UA, costaria aquesta triple titulació (Màster, Especialista i Expert), entre beques, materials i pràctiques preprofessionals remunerades se’n preveu el finançament de 2.000 € per alumne matriculat, a fi de facilitar l’assumpció del cost de la matrícula, de manera que el preu final no superaria, de facto, la referència de 1.780 €’’, ha explicat Joan Borja.

Per últim, a més de l’elevada ocupacionabilitat previsible per als primers professionals que es puguen formar en aquesta nova triple titulació, cal destacar l’espai inigualable on s’impartiran les sessions presencials d’aquest estudi propi de la Universitat: el Centre Cultural Gadea,  ‘’una ubicació privilegiada per a la una formació igualment d’excel·lència’’. Estratègicament situat a la mateixa vora de la mar, davant per davant de la badia i l’illa d’Altea, el cente Cultural Gadea ofereix 25.600 m2 de jardins de titularitat pública en un dels enclavaments més privilegiats del litoral valencià. I al centre d’aquest espai, la casa palau Gadea, amb més de 1.000 m2 de superfície construïda.

Joan Borja ha finalitzat la presentació d’este programa d’estudis afirmant que ‘’invertir en formació és invertir en futur. I el compromís de la Universitat d’Alacant consisteix a dissenyar i fer arribar a les persones interessades ofertes d’innovació, creativitat, obertura i desenvolupament de nous mercats com aquests estudis en Comunicació, Llengua i Mediació Cultural’’.