L’homenatge a Muriel Casals i a Guillem Agulló i la reivindicació d’un espai comunicatiu en català completaren la nit del 25 d’Abril a la plaça de bous

Si bé la d’ahir fou, sobretot, una jornada festiva, també hi hagué espai per a la reivindicació i la memòria dels qui ja no estan però han contribuït a la lluita pel reviscolament de la nació catalana. D’entre aquests destacà l’homenatge a Muriel Casals, ex-presidenta d’Òmnium Cultural, de qui Eliseu Climent, fundador d’Acció Cultural, va lloar els principis. “Volem constatar que catalans, valencians i balears no som iguals: som els mateixos”, va dir Climent, qui va clamar per dirigir “els nostres passos per poder arribar a ser un poble sencer, digne i lliure”. “A tot el nostre país ha començat una revolta, una revolta que va en augment, la revolta de la dignitat”, va afegir.

Les periodistes Rita Marzoa i Xelo Miralles, per la seua banda, van posar veu a la reivindicació per crear un espai de comunicació comú entre tots els territoris dels Països Catalans. “Som la mata de jonc que s’abraça, el país per construir”, va dir la comunicadora catalana després de demanar la reciprocitat de TV3, IB3 i de la futura radiotelevisió valenciana.

No fou l’única reivindicació de la nit, però. Perquè si bé en l’ambient es respirava l’alegria d’haver-se desempallegat del Partit Popular, també s’ensumava l’anhel d’un canvi polític més ambiciós, que vaja més enllà de l’estètica. “Ara no ens bufa el vent en contra”, va reconèixer Joan Francesc Mira, president d’Acció Cultural, per a continuació comminar els polítics que “no es distraguen i posen fil a l’agulla”. “Hi ha molt de treball per davant. Cal fer i construir el País Valencià. Vos convoquem a fer-ho. El nostre país ens reclama. Ha començat un temps nou i hi ha molta feina per fer”.