Els tres grups municipals que integren l’equip de govern de l’Ajuntament d’Altea, Compromís, PSPV-PSOE i Altea amb Trellat, han comparegut conjuntament per mostrar la seua satisfacció per la ràpida decisió de Conselleria de revocar la llicència d’obra del Portet de l`Olla i proposaran, com a següent pas, declarar a la Cala del Soio com Paratge Natural Municipal, amb l’objectiu de protegir mediambientalment una zona singular, de gran valor geològic, per les seues restes de roca volcànica, com és la zona de la Cala del Soio i del Portet de l`Olla.

L’edil d’urbanisme, Imma Orozco, va presentar l’acord adoptat per la Conselleria, acompanyada per la portaveu d’Altea amb Trellat, Bea Nomdedeu, i pel regidor del PSPV-PSOE, Roque Ferrer, a més del president de l’Associació de Veïns de l’Olla -Cap Negret, Rafael Llorca.

Orozco va informar de les reunions que va mantenir divendres passat la delegació alteana; encapçalada per l’alcalde, Jaume Llinares, amb els caps de la Direcció General del Medi Natural i la d’Obres Públiques. Referent a això, Imma Orozco, informava que “parlàrem de diferents temes, però el més important i urgent era el de la Cala del Soio”; i ha destacat que “dijous passat vam tenir la grata notícia que Conselleria anunciava la revocació de la llicència d’obres del Portet de l`Olla”.

Sobre aquesta qüestió Orozco va recordar que “hi havia una llicència concedida per modificar la bocana del Portet i, això, va provocar una gran contestació social, i també la postura unànime de l’Ajuntament d’Altea contra aquestes obres que, enteníem, eren una agressió a un paratge natural d’un gran valor geològic i també històric per al nostre poble”.

Per a l’equip de govern, ha destacat Orozco, era prioritari paralitzar les obres del canvi a la bocana del Portet,“per això des del primer dia que aquest equip de govern de Compromís, PSPV-PSOE i Altea amb Trellat, vam començar a governar ens vam posar mans a l’obra contactant amb les diferents conselleries per accelerar un procés de protecció de la Cala i, al mateix temps, estudiar la possibilitat de revocar aquesta llicència”.

La responsable d’Urbanisme mostrava la seva satisfacció i la de l’equip de govern, sobre la tasca duta a terme per les diferents conselleries, i afegia, ”per això estem tremendament agraïts als nostres companys de Medi Natural i Obres Públiques, per la rapidesa en la resposta, per la sintonia que han mostrat amb el sentir unànime de l’Ajuntament i, entenem, que del poble d’Altea, i han fet seues les inquietuds que els hem mostrat des d’aquí”.

En aquest sentit, l’edil afegia que, ”el dijous arribava la notícia de la revocació de la llicència, just mitja hora després que els veïns de l’Olla penjaren les seues pancartes a l’Ajuntament que, com vam anunciar des de l’equip de govern, deixaríem fer sempre que foren reivindicacions que per unanimitat l’Ajuntament tinguera com a capçalera”.

El fonamental per Orozco és que “les obres s’han paralitzat”, encara que va mostrar la seva estranyesa de que “fins ara, amb l’anterior govern, no hi ha hagut sintonia entre la Conselleria i l’Ajuntament, tenint en compte que tots els grups municipals per unanimitat havíem aprovat una moció per demanar que Conselleria paralitzara les obres”. Per aquest motiu, afegia l’edil, “ens estranya molt que no haja arribat a la Conselleria aquesta sensibilitat i que l’anterior govern municipal no haja pogut influir en les instàncies autonòmiques”.

Imma Orozco va ser molt crítica amb la posició de l’anterior govern valencià, “l’anterior Conselleria estava decidida, d’una manera difícil de justificar, a prioritzar el benefici d’una empresa privada que explota 20 amarratges, per sobre de l’alt valor ecològic, geològic, històric, i mediambiental i de l’ús públic de la platja”. L’edil va concloure afirmant que “estem molt agraïts a l’actual Conselleria, que ha respost amb rapidesa impedint una agressió que era imminent”.

Per la seua banda, l’edil socialista, Roque Ferrer, que va acompanyar a Imma Orozco i a l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, a la reunió a València, va explicar un altre dels acords assolits, com serà la realització d’un estudi detallat de la Cala del Soio, “vam veure predisposició a realitzar una prospecció de la cala i a fer un estudi per determinar quins elements són exògens i, així, fer una valoració econòmica dels sistemes volcànics, a més de realitzar una neteja dels fons de la cala”.

Ferrer va afegir que en la reunió també es va tractar de “determinar la viabilitat del Portet de l`Olla, ja que ara no disposa de la xarxa viària necessària i s’ha d’encaixar aquesta decisió en la revisió del PGOU que s’ha de dur a terme a Altea”.

Així mateix, la portaveu d’Altea amb Trellat, Bea Nomdedéu, ha destacat la importància de “tenir clars els objectius, i remar tots junts, societat i sector públic, per donar visibilitat als problemes del poble, com s’ha fet amb les pancartes a l’Ajuntament dels veïns de la Cala del Soio”. “És un gran objectiu el que s’ha aconseguit i del que es beneficien els veïns d’Altea i de la comarca”, concloïa la regidora.

El president de l’Associació de Veïns de l’Olla-Cap Negret, Rafael Llorca, va recordar que el problema ve de molt enrere, “el problema té més de 30 anys però, per primera vegada, veiem una eixida i fets concrets que són positius a l’hora de resoldre el problema definitivament “. Per aquest motiu, afegia Llorca, “estem contents amb l’Ajuntament i amb la Conselleria, per a nosaltres ha valgut la pena el canvi polític”.

Segons Llorca, “això no ha acabat, ja que ara cal aconseguir l’espai natural protegit més convenient”. Precisament, en aquest punt es troba l’Ajuntament que, segons Imma Orozco, iniciarà els tràmits per declarar la Cala del Soio “Paratge Natural Municipal”, una figura que protegeix mediambientalment la zona,”que siga viable per a les dues administracions, Ajuntament i Conselleria, i que pot ser la declaració de Paratge Natural Municipal, en la qual el pes de cuidar d’aquest entorn serà del municipi, el que no serà un gran esforç perquè per a nosaltres és una qüestió de prioritats “, indicava Orozco.3055_m