Carril Bici 01-07-2013Tots els grups polítics de l’Ajuntament d’Altea coincidíem en el programa en què calia donar més protagonisme a la bicicleta –el transport més sostenible- per damunt dels cotxes.

Tot i això, el nostre poble té una orografia ben complicada i, a més, problemes endèmics d’infraestructures que fan que tot el trànsit acabe morint a la carretera general.

Amb eixes limitacions, per a Compromís hi havia dos maneres de fomentar l’ús de la bicicleta: per un costat, buscar vies alternatives per a l’ús més lúdic de la bicicleta i, per l’altre, conciliar l’ús habitual d’este transport amb els vianants i els vehicles a motor.

Als usuaris habituals de bicicleta, el carril bici que han fet PP-Cipal no els aporta cap millora, perquè es desplacen per altres zones del poble per a fer les seues compres, gestions, anar a treballar etc. Pretendre que passen tots pel Passeig és ridícul.  El que s’hauria de procurar per a este sector de la població que es desplaça habitualment en bicicleta és una convivència tranquil·la amb els vehicles de motor.

Està clar que per a les persones que utilitzen la bicicleta d’una manera més lúdica, és més agradable passejar pel Carrer Sant Pere que per l’Avinguda. El problema és que, per a reorganitzar el trànsit, s’ha hagut d’abocar més cotxes al Carrer la Mar, sense més alternativa. I tot per a fer un carril bici que es talla en sec davant l’antiga Posada San Miguel… La premisa per a qualsevol qüestió de mobilitat és que esta siga fluïda i, òbviament, este no és el cas.

L’altra qüestió indiscutible és que el Passeig del Mediterrani, amb l’arribada de l’estora blava, s’ha convertit en un lloc intransitable, on es fa ben complicada la convivència de les persones que passegen, les bicicletes, el mobiliari urbà, les taules i cadires i els treballadors dels restaurants. No hi ha més de 10 centímetres entre el límit del carril i les terrasses dels restaurants i bars. No és que els propietaris ocupen més lloc del que els correspon, és que l’equip de govern PP-Cipal no ha coordinat en absolut les llicències d’ocupació que ha donat amb els efectes de la implantació d’esta nova infraestructura.

El que ha aconseguit el govern PP-Cipal no és prioritzar la bicicleta per damunt dels cotxes, és saturar una zona peatonal i dificultar el seu ús tradicional com a passeig. Per això pensem que, més que complir amb el seu programa electoral, el que han fet PP i Cipal és posar el carril bici amb calçador i, a més, en el pitjor moment possible, quan més afluència de visitants registra esta zona. Per què no han esperat a setembre?

PP i Cipal ens han acostumat a actuacions aïllades –que responen a la necessitat de quedar bé amb els seus respectius votants- i que tenen conseqüències poc planificades i de dubtós profit per al nostre poble. Este és un exemple més: primer han implantat el servei de lloguer de 160 bicicletes i després han hagut de buscar-los lloc per a utilitzar-les. El pitjor és que ho han fet a presses i correres –no era tan urgent la necessitat- i amb ben poca imaginació  perquè no cal cap estudi ni cap projecte per pintar una línia recta.

Des del punt de vista de Compromís l’equip de govern, en lloc de procurar la seua convivència, ha posat la bicicleta per davant dels vianants, per davant de les persones que ens visiten i que volen passejar per la vora de la mar en un lloc estèticament agradable. I el que és més greu, ho ha fet en ple mes de juny i sense solucionar els problemes d’ocupació de l’espai públic que ells mateixos haurien de gestionar amb més eficàcia.