Altea, capital cultural valenciana 2019-2020, ha acollit aquest matí la presentació de la ‘’Agenda Cultural virtual de la Marina Baixa i Alta’’. L’acte, celebrat a la Casa de Cultura d’Altea, ha estat presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; el president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such; i el diputat provincial, Juan Francisco Pérez.
Tota l’activitat cultural de les comarques alacantines de la Marina Baixa i la Marina Alta a un toc de clic. Aquest és l’objectiu d’una iniciativa que ha posat en marxa la Fundació Frax (www.fundacionfrax.org), gràcies al patrocini del departament de Cultura de la Diputació Provincial d’Alacant, amb la diputada Julia Parra Aparicio al capdavant.
El projecte, ja operatiu, consisteix en posar a disposició de l’interessat tota la informació cultural programàtica que emana dels municipis de les dues comarques. Inicialment s’han inclòs els de major pes demogràfic, però en qüestió de poc temps el servei abastarà també a les localitats de menor grandària, fins a cobrir el 100% del territori.
A l’acte han assistit també altres diputats provincials i alcaldes o regidors de Cultura de Altea, La Nucia, Finestrat, Benissa, Benidorm, Finestrat, Orxeta i Pedreguer, entre altres autoritats, a més de mig centenar de representants de col·lectius culturals d’ambdues comarques; el president de la Fundació Caixaltea, José Miguel Cortés, i patrons de la Fundació Frax.
L’agenda es pot consultar al web de la Fundació Frax, i resulta de fàcil maneig, ‘’molt útil’’, atès que es pot consultar la programació municipi a municipi, per dates i per activitat, de manera que si es punxa en el botó de ‘’teatre’’, per exemple, es despleguen totes les representacions programades en els diferents municipis. Més endavant s’inclourà una quarta opció, determinada per les instal·lacions específiques que acullen els actes.
En la presentació d’aquesta aplicació, Matías Pérez Such ha anunciat que ‘’en breu’’ s’ampliarà la cobertura informativa en altres dos idiomes a part del castellà: valencià i anglès, a fi de ‘’facilitar que la programació dels municipis arribe a tothom, inclosos residents i turistes estrangers, que són bons consumidors de cultura’’.
La iniciativa està finançada al 50% pel departament de Cultura de la Diputació Provincial, que va acollir ‘’mb els braços oberts’’ la idea després de comprovar la comoditat i accessibilitat per als usuaris.
Després d’una demostració pràctica de la seua usabilitat, el diputat provincial Juan Francisco Pérez ha destacat ‘’l’encert’’ del departament de Cultura de la Diputació al implicar-se en el projecte, ‘’que pot ser tan ampli com vulguem, fins a completar la totalitat de la província d’Alacant’’.
L’alcalde d’Altea ha estat l’encarregat de tancar l’acte. Jaume Llinares ha destacat que el municipi organitza més de 300 activitats culturals a l’any. Per això, ha emfatitzat que resulta ‘’idoni’’ conèixer de forma directa i fàcil tota la programació cultural de la Marina Baixa i Marina Alta. ‘’La nostra riquesa cultural és inqüestionable, i estar al cas de la programació dels pobles veïns resulta enriquidor. Les autoritats estem per donar resposta a les demandes ciutadanes, i sens dubte aquesta era una d’elles, que a més a més ens permet optimitzar recursos, no solapar-nos en activitats concretes i coordinar activitats’’.