Antoni M. Bonet, Vicent Borràs, Diego Barber i Cristina Fuster guanyen els Premis Altea de Literatura i Investigació 2019

Els Premis Altea de Literatura i Investigació han celebrat la seua tercera edició envoltats deles més de 200 persones que hi van assistir anit a la gala d’entrega d’estos guardons celebrada al Mirador de Palau Altea.

L’acte, que va comptar amb l’assistència d’una nombrosa representació institucional, va estar presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares. Entre els assistents es trobava Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme; acompanyat per la subdirectora general de l’àrea, Nathalie Torres; Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández; Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant; Encarna Cuenca, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana; José Ferrándiz, director de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert;José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea; els regidors de la corporació municipal; així com una destacada presència de personalitats de la cultura i la societat alteana. Tots ells van ser rebuts per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; el regidor de Cultura, Diego Zaragozí i Joan Borja,  director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i impulsor d’estos premis.

L’esdeveniment literari va ser conduït pel comunicador i locutor radiofònic Ferran Cortés i, com és ja tradició, el fil musical de la galava córrer a càrrec de l’Orquestra Blava de la Societat Filharmònica Alteanense. Obria l’acte Joan Borja que;abans de donar pas al regidor de Cultura, Diego Zaragozí, encarregat de donarla benvinguda institucional; va parlar de la destacada trajectòria de Josep Martínez Orozco (Altea, 1882-1949), el Premi Estela d’Honor 2019. Així, explicava que va ser novel·lista, periodista, poeta, dramaturg i gestor cultural. L’any 1930 es va instal·lar a Buenos Aires, on va crear una editorial pròpia: l’Editorial Altea, que va començar a mostrar-se activa el 1936. Mestre Josep hi va publicar el volum de teatre ‘Después y otrascomedias’ (1936); la novel·la ‘Hombres y mujeres’ (Política en Leonia) (1936); el treball presentat al II Congrés Internacional d’Història d’Amèrica ‘Origen del che’ (1937); la segona edició de la novel·la ‘El pagano’ (Vida en la Argentina) (1938; editada originalment en Librería del Colegio, Buenos Aires, 1935); el recull de «comediasrelámpago y diálogos» ‘Amor al escondite’ (1938); i, finalment, el curiosíssim i celebradíssim «recetariorimado» ‘El libro del buenarroz’ (1943).

Seguidament, va tenir lloc el lliurament d’este primer premi de la nit, l’Estela d’Honor, en homenatge a Josep Martínez Orozco, el Mestre Josep. Diego Zaragozí feia entrega del trofeu, una reproducció de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, a Carlos Martínez, nét de Pedro Martínez Orozco, germà Josep Martínez Orozco,que recollia emocionat este trofeu en nom de la família. Durant el seu parlament varecordar amb orgull la memòria de Martínez Orozco i la seua estima cap a Altea durant els anys que hi va viure a Argentina: ‘’Era amic personal de Manuel Azañaal Ministeri de Treball i, posteriorment, el va nombrar agregat cultural de l’Ambaixada Espanyola a Buenos Aires. Allí va fundar l’editorial Altea, va editar llibres en valencià i publicar articles en distints mitjans de comunicació. Era amic dels seus amis i, fins i tot, va ser amfitrió de Federico García Lorca’’.

Per la seua part, Diego Zaragozí va posar en valor la figura de Martínez Orozco,‘’un personatge tan oblidat com excepcional’’, i destacava la seua prolífica tasca a l’àmbit literari, periodístic i cultural. El regidor va agrair la presència a l’acte dels familiars de l’homenatjat. A més d’això, va situar els Premis com una de les activitats més importants de la programació cultural d’Altea i fonamentals perquè Altea aconseguira el reconeixement de capital cultural valenciana.

Després del sopar va ser el torn de conèixer els guanyadors dela tercera edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació. José Ferrándiz, director de l’IAC Juan Gil-Albert, va ser l’encarregat de presentar el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, dotat amb 2.000 euros, que patrocina l’IAC Juan Gil-Albert, que va recaure en l’obra ‘Emigració Altea-Argentina’ de Diego Barber i Cristina Fuster.

L’alcalde d’Alteava ser l’encarregat de tancar l’acte. Jaume Llinares dedicava paraules de felicitació per als guanyadors dels Premis Altea de Literatura i Investigació en cadascuna de les seues modalitats. Seguidament donava les gràcies per la implicació de totes les persones i institucions que han donat suport a estos premis, com ara: Caixaltea, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx i al jurat dels Premis. Jaume Llinares també va dedicar paraules de gratitud cap a Joan Borja, impulsor d’estos premis, juntament amb l’Ajuntament d’Altea.

Llinares afirmava que “els Premis Altea de Literatura i Investigació ocupen ja un espai rellevant a l’àmbit de les lletres i la cultura en la nostra llengua. Han rebut una magnífica acollida per part del sector literari. Des de la primera edició, els participants han superat les expectatives de l’organització; els Premis Altea tenen presència a les fires de llibres i les obres guanyadores s’han presentat davant el públic en nombroses ocasions”. “A més d’això, -afegia-, estos són els Premis de la capitalitat cultural. Una capitalitat que estrenarem en pocs dies,el pròxim 25 d’abril. Estàvem convençuts que Altea mereixia ser Capital Cultural, per tradició i pel treball que s’ha portat a terme en els últims anys al respecte, com estos Premis que hui celebrem, i així ho va entendre també la Conselleria de Cultura”.

L’alcalde també destacava l’aposta cultural de l’Ajuntament d’Altea, “perquè creiem que la inversió en este aspecte és un bé d’interès públic: indueix el benestar econòmic, és un actiu del sistema educatiu, un catalitzador cívic i una garantia de transmissió cultural a les noves generacions”.

Jaume Llinares concloïa desitjant un llarg recorregut a este projecte i remarcant els objectiusdels Premis Altea: “pretenen potenciar la creativitat, compartir el coneixement i invertir en nous talents. En definitiva, obrir noves perspectives a la creació i la investigació”.