PP i Cipal van aprovar en el plenari del 27 de desembre el pressupost per a l’any 2013, marcat per les exigències del seu propi Pla de Sanejament.

Bàsicament, este pressupost de 25,7 milions d’ingressos i 24,7 de despeses preveu que siguen els alteans i alteanes els qui facen front, amb els seus impostos i taxes, a la mala gestió que ha patit el nostre Ajuntament durant molts anys.

D’un costat, estarem pagant les necessitats del dia a dia però, de l’altre, també estarem fent front als interessos generats pel Pla de Pagament a Proveïdors que contenia, al nostre entendre, factures que responen a una despesa il·legítima fruit de la irresponsabilitat política a l’hora de gestionar els diners públics.

D’on ixen els diners?

PP i Cipal no s’han complicat massa a l’hora d’aconseguir quadrar el pressupost per fer front a eixa mala gestió. Només han hagut d’augmentar la pressió fiscal sobre els alteans i alteanes:

-Contràriament al seu compromís electoral, no rebaixaran el tipus impositiu de l’IBI i, per tant, el rebut pujarà un 10%. Això implica 620.000 euros més de recaptació.

-Han pujat un 4,5% les taxes i preus públics (retirada de vehicles, estacionament, esports, llicències d’apertura i d’obra, servei d’ajuda a domicili, Ràdio Altea, cementeri, ocupació del domini públic). Com a exemple, 46.500 euros més que pagaran els alumnes del Conservatori.

-L’alumnat del Centre de Formació de Persones Adultes haurà de pagar una mitjana de 120 euros perquè l’Ajuntament puga recaptar 27.000 euros a l’any.

-El rebut del fem s’incrementa un 25%.

L’altra novetat és que –en principi- per fi s’ajusta el pressupost d’ingressos a la realitat i no al contrari. Històricament, este Ajuntament ha aprovat pressupostos on les partides d’ingressos estaven clarament inflades. Conseqüència d’eixes males pràctiques, que ara estan prohibides per llei- és el dèficit crònic que patim.

Eixa pujada d’impostos també ajudarà a pal·liar els efectes de la retallada en les inversions de la Generalitat Valenciana en el nostre poble, per no parlar dels 400.000 euros que ens deuen del 2012.

En què es gasten els diners?

Pel que fa a les inversions, és curiós l’intent de PP-Cipal de vendre l’augment del gasto en energia elèctrica tant en Serveis Socials com en Educació com a un increment en la inversió del seu govern en estes àrees –les úniques que, en conseqüència no es veuen reduïdes.

D’altra banda, criden moltíssim l’atenció tres inversions que mereixen, al nostre entendre, una explicació detallada, més enllà dels titulars de premsa a què ens tenen acostumats els membres del govern municipal.

La primera són 20.000 euros destinats a un “Estudio evaluación del desempeño del personal municipal”. Per a que ens entenguem, es tracta d’avaluar la feina que fa cada treballador municipal, encara que no s’ha explicat amb quina finalitat. La qüestió és que l’Ajuntament compta amb un Tècnic de Recursos Humans que, juntament amb els Caps de Departament, seria qui, al nostre entendre, hauria de fer eixe treball i no una empresa externa. Mai podrem optimitzar recursos i estalviar si, a la mínima de canvi, encarreguem a empreses externes el treball que poden i deuen fer els treballadors municipals.

L’altra, els 200.000 euros que pagarem a SUMA per gestionar les sancions urbanístiques. No hi ha més símptoma d’ineficàcia que haver d’externalitzar serveis quan es té personal per a fer eixa feina. A la regidora d’urbanisme li sobrava personal quan es va fer càrrec de l’àrea –i de fet va despedir una advocada, un auxiliar administratiu i un cel·lador- i ara deixa este servei en mans de SUMA perquè, segons ella, no donen l’abast per controlar les infraccions.

En el BLOC-Compromís considerem és un error que l’equip de govern estiga pagant a empreses externes perquè facen el treball dels funcionaris municipals en lloc de fer que l’administració local siga més eficaç i eficient, capaç de concloure els procediments administratius amb èxit i, per tant, capaç d’estalviar diners.

La tercera inversió que ens crida l’atenció són els 80.000 euros per a un suposat programa d’Ocupació -que s’inclou en les partides de promoció social- i que es destinaran íntegrament a que l’Empresa Pública contracte personal de manera puntual per fer treballs de neteja.

Davant d’això se’ns presenten dos qüestions. En primer lloc, és una manera d’estalviar-li als comptes de l’EPDM 80.000 euros i, per tant, de maquillar els seus resultats econòmics. De l’altra, i esta és la més greu, es constata que en el nostre poble no existeix cap pla per a reactivar l’ocupació i que no es destina ni un euro per a eixa finalitat.

Lluny de buscar un model de desenvolupament, d’establir quins són els sectors essencials que han de ser el motor de la nostra economia i invertir en ells perquè es fomente l’ocupació tant a curt com a llarg termini, el govern PP-Cipal emplearà, a través de l’Empresa Pública, a 150 persones per a realitzar treballs de millora de l’escena urbana.

Si fem comptes, 80.000 euros per contracta a 150 treballadors –que és el que PP i Cipal han anunciat a bombo i plateret- són 533’33 euros per persona. És evident que el càlcul no dóna ni per arribar al salari mínim interprofessional d’una mensualitat. Però si s’opta per contractar amb més estabilitat la mesura arribarà a molt poca gent. Es mire per on es mire, esta és una iniciativa molt puntual que tindrà un efecte imperceptible per a l’economia de les famílies amb persones a l’atur

Paradoxalment, en 2013 l’Ajuntament no rebrà la subvenció de 16.000 euros per poder contractar un Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local, tècnic encarregat justament de dinamitzar l’activitat empresarial i promoure l’economia local, la formació i l’ocupació.

Per al BLOC-Compromís haver renunciat a eixa subvenció demostra, una volta més, que el govern PP-Cipal actua sense cap planificació en matèria de reactivació econòmica i d’ocupació, aprovant mesures aïllades i inconnexes que difícilment poden tindre cap efecte a mitjà termini.

En resum, l’única programació que per ara han demostrat tindre ben clara PP i Cipal és pujar sistemàticament els impostos als alteans i alteanes any rere any per poder fer front als seus qüestionables compromisos sense preveure mesures que reactiven la nostra economia local.